Следвайте ни

ВИДЕО Решиха спират ли плановите операции в област Пловдив след скока на COVID-19

Спират свижданията в болниците, увеличават COVID леглата и намаляват музиката в заведенията

viber icon

Плановият прием в болниците в Пловдив и областта  няма да се спира, но свижданията ще бъдат забранени. Това стана ясно след среща с шефовете на болниците. Според Медицинския щаб не се налага преустановяването на плановия прием, защото лечебните заведения в областта са 20 и към момента могат да понесат натоварването. 

Освен това повечето болници са с два входа и по този начин се избягва смесване на потоците. Като положителна тенденция, която ограничава разпространението на коронавирус в болниците, от Медицинския щаб отчитат правенето на бързи антигенни тестове още при приема на пациенти. 

По думите на изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов решението за спиране на плановия прием трябва да бъде взето разумно, тогава, когато се установи, че броят на заболелите е преминал определен праг. Все още не е ясно дали този праг ще бъде 300 на 100 000 инфектирани.

Заради увеличаващата се бройка на заразени с COVID-19 обаче от понеделник ще се увеличи броят на леглата за лечение на коронавирус. Те се връщат на старите нива от ноември -  1159 за терапевтично лечение и 103 за интензивни случаи. 

Връща се и заповедта за разпределение на пациентите по други болници, в случай, че дадено здравно заведение е със запълнен капацитет. Такъв случай има в карловската болница, като няколко пациенти от там са били транспортирани в УМБАЛ "Св. Георги". 99 ще бъдат леглата, гарантирани само за Спешна помощ. Те ще бъдат разпределени във всички болници. 
Музиката в заведенията ще бъде намалена на фонова до 85 децибела. Целта е да бъдат ограничени "дневните партита" до 23:00 часа. 

Регистрираните през изминалата седмица случаи от Спешна помощ, свързани с коронавирус са 265 случая. Според д-р Иван Стойнов се наблюдава нарастване на броя на сигналите, смятат от ръководството. "Екипите нямат проблем и с хоспитализация на хора, надяваме се, че няма и да има. С наличните легла ще се справим, електронната система работи, свободните легла се отразяват навреме", коментира д-р Стойнов. 

В УМБАЛ "Св. Георги в момента са настанени 116 души за терапевтично лечение и 14 - за интензивно. Запълнени са 70% от интензивните легла, добави д-р Карен Джамбазов. Той заяви още, че е възможно да се наложи другите лечебни заведения отново да командироват медици в УМБАЛ „Св. Георги“. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Пловдив 2

Пловдив 2

09.03.2021 | 12:10

Ако спрат плановия прием, а кръчмите работят ще е поредното доказателство, че живеем в Абсурдистан.

Отговори
3 0
Пловдив

Пловдив

09.03.2021 | 11:52

Докторите се стараят и чудят какво да правят от зор,а кръчмите да работят? УЖАС !

Отговори
5 1
Майна

Майна

09.03.2021 | 11:43

Няма шанс да спираш плановите операции . Това Са пълни ГЛУ-ПОСТИ

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?