Следвайте ни

ВИДЕО При нова COVID вълна: Детските градини само за деца на ваксинирани родители

viber icon

Ще има нова вълна на коронавируса, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото. Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров при представянето на Националния план за справяне с пандемията при следваща вълна.

"Ако имаше такъв изготвен план юни-юли месец миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания. Експертите не изключват последваща вълна от коронавирус и затова счетохме, че е изключително важно да бъде направен такъв план и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата", каза д-р Кацаров.

Той каза още, че не може да се прогнозира дали вълната ще е в края на лятото или през есента.

По думите на служебния здравен министър, планът се основава на няколко принципа - направени са описание на ситуацията в страната в момента, анализ и оценка на рисковете, както и оценка на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити и механизмите и начините за подобряване на шансовете, за да се намалят пораженията във всякакъв аспект. Изготвена е и обща финансова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, а именно вълна като тази в края на миналата година и през пролетта на тази.

"Разделили сме степените на заразяване на населението в четири групи - зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, процента на пробите и броя на заетите болнични легла", обясни Стойчо Кацаров. Всяка една зона има и определени мерки, които ще се прилагат. Разработени са планове за работата на Спешната помощ, на болничната и извънболничната помощ, както и планове за осигуряване на лекарства.

"Този план ще бъде изпратен на всички министерства и ведомства с оглед на това те да съобразят своите действия при следваща пандемична вълна. Те прилагат мерки за подкрепа на различни бизнеси и предприятия. Получавайки го, те също трябва да развият своите планове за подпомагане на съответните икономики и бизнеси, след като те бъдат спрени по епидемиологични причини", обясни Стойчо Кацаров.

Зонирането и ограничаването на дейностите бяха представени от зам.-министър д-р Александър Златанов. Зоните се определят на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 е зелена зона, между 100 и 200 души е оранжева зона, от 200 до 500 е червена зона. При над 500 заболели на 100 000 население се въвежда тъмно червена зона. Влияние на зонирането ще оказват и настанените в болница.

В момента страната ни се намира в зелената зона. Всяка една зона има и определени мерки, които ще се прилагат. Разработени са планове за работата на Спешната помощ, на болничната и извънболничната помощ, както и планове за осигуряване на лекарства.

Зоните съответстват и на броя на заетите легла с болни с коронавирус. Когато те са до 2500 се приема, че сме в зелената зона. Когато са от 2500 до 6000 страната се определя, че е влязла в оранжевата зона. Когато са от 6000 до 9000 сме в червената зона, а когато сме над 9000 - в тъмночервената.

"Насоките, които сме целели с изработката на този документ, са няколко. Да следим много внимателно развитието на пандемията в световен мащаб, да го следим и в страната. В плана една съществена и важна част е граничният и здравен контрол. Смятаме, че трябва да бъде извършван така, че да бъде ефективен, с ясна цел намаляване на риска от влизане и разпространение на заразата. Давам пример и какво сме направили - в последната година на летище София се пишат изключително много предписания на ръка. Това затруднява контрола и движението на пътниците. Последните дни успяхме да реорганизираме на 100% неща. Вече има зелен коридор за хората със сертификат, всички е автоматизирано. Ползват се технически средства за това хората да бъдат карантинирани или насочвани за PCR- тест", обясни Златанов.

На базата на тези зони са определени ограниченията по отношение на социални и семейни събирания; други събития от частен характер; организиране на събития на закрито; тренировки и спортни събития на закрито и открито; културни събития на закрито; учебните заведения, детските градини и университетите и други. В тъмночервената зона евентуално се допуска ограничения при пътуванията в рамките на страната.

"Смятаме да затваряме детските градини в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да плануват живота си, да преценят кога да се имунизират, както и да преценят как да се възползват от това, което им предлагаме. За нас тези стъпки са изключително важни, както и информирането на обществеността. При всяка промяна на обстановката, ще трябва да информираме хората, да залагаме конкретни и ясни задачи, които искаме да изпълним, с мерки, които предлагаме. Друга цел на този план е да създаде координация между структурите", каза още д-р Златанов.

Ако има нова вълна, детските градини ще работят само за деца на ваксинирани, подчерта служебният здравен министър. 

Изготвена е обща финасова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, както беше от края на миналата година до пролетта на тази година, добави още министър Кацаров.

Септември ще бъдат внесени допълнителни количества Ремдесивир, както и лекарства с по-дълъг срок на годност, за да се ползват и други цели в по-дългосрочен план, уточниха още здравните власти на брифинга.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (32)

лекар

лекар

08.07.2021 | 13:49

Щом ще важи за детски градини, да важи и за училищата. Каква е разликата! Отделно и заучителите да важи. И неваксинираните да си поемат масрафа в болниците. Така би трябвало да е при осигурен достъп до ваксини по вид и количество. Няма заради вярващи в мангъровци и подобни да бедстваме десетки години и да работим и живеем опаковани.

Отговори
4 21
Здравно-осигурителни вноски

Здравно-осигурителни вноски

08.07.2021 | 15:10

Като ни върнат парите, които сме внесли за ЗОВ, и не ни удържат вече от заплатите 9 ще си поемаме масрафа в болниците!

Отговори
19 1
До лекар

До лекар

08.07.2021 | 15:59

Вие ваксиниран ли сте ? Наистина ваксиниран, а не само сертификат ? Или само акъл давате ?

Отговори
13 2
Зяпач

Зяпач

08.07.2021 | 19:17

Те па едни вноски от 8%, а да не говорим , че половината народ се води безработен и дава- 20 лв на месец. Само обслужващия персонал не може да се плати с тях, камо ли консумативите.

Отговори
0 2
Юлия

Юлия

08.07.2021 | 12:37

За голямо съжаление резултатът е в полза на глуп.аците, сиреч антиваксърите. Другите просто трябва да излезем от така наречения вестник "Марица".

Отговори
2 21
ГЮРО

ГЮРО

08.07.2021 | 12:10

Аре на медицинския фашизъм! Ваксини 2 за лев! А в същото време директорът на берлинския Институт по вирусология "Роберт Кох" Лотар Вилер бие тревога, че МАСОВАТА ВАКСИНАЦИЯ Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЯВАТА НА НОВИ И ПО-ОПАСНИ ЩАМОВЕ. След което следва порочният кръг ваксинация, нов щам, нова ваксина, нов щам и т.н. до безкрай. Ама на кого му пука? Търговийката трябва да върви. Редица други световни експерти също твърдят за опасността, но "мисирките" веднага ги заглушават.

Отговори
30 4
КУКУ

КУКУ

08.07.2021 | 12:19

Умньо, не знам тая "новина" от къде я изкопа, ама в Германия броя на ваксинираните с една доза наближава 60% и продължава с пълна сила. Опасните щамове възникват поради безконтролното разпространяване на вируса сред огромен брой хора. Колкото повече хора се заразяват, толкова по-голям е шанса вируса да мутира. Със сигурност си бил един от тия, които миналата година по това време обясяваха как нямало вирус и им плащали да се пишат с короната. Ей заради такива като теб се докарахме до топ 10 на света по смъртност от ковида. Щото няма вирус и ваксините са отровни - затова.

Отговори
5 22
ДО Изкукуригалия

ДО Изкукуригалия

08.07.2021 | 12:27

Ами чети, бре човече. Но в нашите СМРАД такава информация няма да намериш. Никой няма да я пусне. Щото "вирусът бил с естествен произход", ама се явил точно навреме. Абе не се занимавай с неща, които не са за тебе. Бухай си ваксините и си налягай парцалките.

Отговори
24 4
Ваня

Ваня

08.07.2021 | 12:32

Пълни глупости.

Отговори
3 1
ДО КУКУ

ДО КУКУ

08.07.2021 | 12:35

Че и без всякакъв Ковид България е на първо място по измиране на населението. И това е от много години, но особено се ускори в последните десетина години. Познай защо. Но защо така се мълчи по този въпрос? А сега ни будалкат, че умираме само от Ковид. А 65% от общата смъртност, която е около 300 души дневно, се дължи на сърдечно-съдови заболявания - това са 195 души всеки божи ден, още около 60 от ракови заболявания, но на никого не му пука за тях, щото умирали от "много хубава смрът".

Отговори
19 2
КУКУ

КУКУ

08.07.2021 | 12:51

Иди в Каспела, Пълмед или някоя от болниците, които имаха Ковид - отделение и питай хората там както точно умират болните от Ковид, кое налага да бъдат връзвани към кислород и да бъдат вкарвани в кома (раковото заболяване, сърдечно-съдовото или нещо друго?). Отностно смъртността, да, по принцип България е на едно от първите места в света поради нискаия стандарт на живот и изключително ниската здравна култура на населението. Провери обаче каква е смъртността (броя на починалите) за миналата година и огромния скок спрямо предишни години и ще се обясниш въздействието на Ковид.

Отговори
3 19
Правилно

Правилно

08.07.2021 | 11:37

Абсолютно правилно. Да се оправят - фейсбук и бг.мама да им намерят детски градини. Нали там ги четат глупостите за ваксините. Отделно тия които не са ваксинирани при заболяване от Ковид и необходимост от настаняване в болница да заплащат на 100% лечението си и държавата да намери начин как да си събере парите бързо (примерно при смяна на лична карта, шофьорска книжка, необходимост от излизане през граница и други). Това е единствения начин на тарикатите да се потърси сметка. Броят на поставените ваксини по света наближава 3,5 милиарда, тия тука отрова били, не знам си какво.

Отговори
9 33
ГЮРО

ГЮРО

08.07.2021 | 12:15

Правилно, ама "на Куково лято". Задължително ваксиниране с експерименталните ваксини, които са само с ВРЕМЕННО разрешение и не са минали всички задължителни проверки е престъпление. Вече се разбра ролята на масовото ваксиниране в генерирането на новите по-опасни щамове. Ама за човекоподобни с опериран мозък може да им се внушава абсолютно всичко, защото те нямат критерии за лъжа и истина.

Отговори
27 2
КУКУ

КУКУ

08.07.2021 | 12:26

Гюро, много лъжеш бе. Лошото, е че много хора се информират от глупостите по форумите като твоите. ВСИЧКИ ваксини, разрешени в ЕС са минали СТО ПРОЦЕНТА клинични проучвания. ВСИЧКИ!!! Дори броя на проучените лица надвишава многократно масовия брой при проучване на нови ваксини. Ваксините, за които има съмнения, че са пуснати без необходимия брой проучвания са руските, китайските и индийската. При китайската и индийската вече доказано може да се твърди, че са с много ниска ефектевност без да са опасни. В южна Америка се ваксинират основно с китайките и смъртността актуално им е брутална.

Отговори
2 19
КУКУВЕЦО

КУКУВЕЦО

08.07.2021 | 13:19

Нито една ваксина за Ковид не е минала пълните стандартни изпитания, които нормално продължават до няколко години. Затова производителите си връзват гащите, като карат наивниците да подпишат "информирано съгласие", след което не носят НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ за каквито и да било последствия от ваксинирането. Що така, бре умнико? Що не искат да носят отговорност? Щото ваксините им "са минали всички клинични изпитания" за няколко месеца, вместо за 2-3 години?

Отговори
20 2
лимбо

лимбо

11.07.2021 | 18:19

Кут са хубави и благонадеждни , защо искат декларация за информирано съгласие , т.е. насила да принудиш някой да са съгласи за уж информирано "съгласие"

Отговори
1 0
лимбо

лимбо

11.07.2021 | 18:26

Все пак съм съгласен , че неваксинираните при нова вълна , може да бъдат ограничавани да посещават оживени обществени места.

Отговори
0 1
хъм

хъм

08.07.2021 | 11:28

Нали всичко беше доброволно? Нали всички казваха преди година, че всички ваксинации ще са само за желаещите и нищо няма да е задължително? Сега се започва брутално изнудване и ограничаване на права. Ако политик ви каже добро утро, по-добре проверете колко е часа, защото лъже. Ако беше нещо добро, нямаше да ни изнудват така.

Отговори
37 4
Юлия

Юлия

08.07.2021 | 11:47

Това е медицински проблем и се решава по този начин. Като четете глупости и не мислите с главата си, само това е начинът. Значи аз ще те предпазвам, а ти ще ми философстваш. Е, няма да стане.

Отговори
5 27
хъм

хъм

08.07.2021 | 15:38

Юлче прихичните проблеми са медицински проблеми. Но не се лекуват. Има поддържаща терапия с едни специални лекарства. Пий си ги редовно и не говори по теми, по които не си компетентна.

Отговори
15 0
Юлия

Юлия

08.07.2021 | 18:37

Ти пък от къде знаеш, че не съм компетентна? А твоята "компетентност" каква е?

Отговори
0 3
хъм

хъм

08.07.2021 | 20:41

Искаш да знаеш кой съм? Аз съм генен инженер и работя за голяма фирма в западна Европа. И никога няма да си набуча този експериментален препарат. Ако трябва ще работя от вкъщи още 40 години. Модифицираме растения, но принципът е същият - с иРНК.

Отговори
4 0
лимбо

лимбо

11.07.2021 | 18:20

От къде сте сигурна , че искам някой да ма предпазва , то си е рекет

Отговори
0 0
С парите от ваксините

С парите от ваксините

08.07.2021 | 11:24

СВЕЩИ ДА КУПУВАТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
19 4
Иво

Иво

08.07.2021 | 11:12

Аха, ама иначе ваксините не били задължителни!? Всячески започват да извиват ръцете на хората, само и само да ги задължат да се ваксинират. Пък ако стане нещо, тия "специалисти" вдигат рамене - "ми то така си беше". Вече неколкократно ставам свидетел как лекари агитират по медиите ЗА ваксините, пък в неформална обстановка казват, че не трябва да се ваксинираме в никакъв случай. Явно здраво ги натискат отгоре. Няма как - тук играят много пари и то на световно ниво.

Отговори
38 5
Юлия

Юлия

08.07.2021 | 11:49

Пълни глупости. Не проумяхте ли най-после, че няма друг начин?

Отговори
3 27
ДО ЮЛИЯ промития мозяк

ДО ЮЛИЯ промития мозяк

08.07.2021 | 12:18

За безмозъчните човечета друг начин няма. Ама защо така безмозъчните крещят най-силно?

Отговори
21 2
Юлия

Юлия

08.07.2021 | 12:35

Не знам кой е безмозъчен. Науката е за ваксините, а вие си пълните главите с глупости.

Отговори
2 21
ЛЕЙКА

ЛЕЙКА

08.07.2021 | 13:45

МНОООГО СИ КУХА !

Отговори
18 1
хъм

хъм

08.07.2021 | 15:42

Другият начин е Юлия да се ваксинира редовно и да ни отърве от присъствието си, да се надяваме - завинаги.

Отговори
17 0
хъм

хъм

08.07.2021 | 15:49

Ако произведат отрова и я кръстят ваксина, това ваксина ли е? Ако произведат сирене или кашкавал или кисело мляко без мляко пак ли може да се нарича така? Шоколадите, които се продават обикновено са без какао, въпреки, че е нормално и очаквано шоколадът да се прави от какао. За мен това са продукти, най-малкото с грешни наименования, които могат да ни докарат болести и гибел. Щом правителството нарича тези неща ваксини, не значи че са такива. Това не са ваксини. Няма от какво да ни предпазят. Кромидът не е болест за здрави хора. Който е болен да си гледа болестите. Няма вселена, в която болните да ограничават правата на здравите. Болните да се изолират и лекуват. Здравите да си гледат живота.

Отговори
18 0
пари,пари....

пари,пари....

08.07.2021 | 11:07

Това ако не е изнудване , здраве му кажи !

Отговори
34 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?