Следвайте ни

ВИДЕО Говори Националният щаб срещу COVID-19: Кога идва новият локдаун

viber icon

„Отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за COVID-10. Паралелно с това, благодарение на мерките в страната, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост и в Европа. Сравнени мерките в нашата страна са изключително либерални. Благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболеваемост и смъртност, сравнени с нивата в ЕС”, заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

За последната седмица потвърдените случаи са 5708, 3659 са излекуваните. В лечебните заведения заетостта е 35 процента за неусложнени пациенти, за интензивни пациенти е 38 на сто. Прави впечатление по-високата заетост на леглата в областите Блгагоевград, Варна Габрово, Пазарджик, София област, Силистра, Хасково и Шумен.

И допълни нещо, което го тревожи: „Когато затягаме мерките, се говори, че пречим на икономиката. Когато ги отхлабваме – че не ни е грижа за здравето на хората. Изключително неприятно е. Всички ние пред вас плащаме изключително висока лична цена и цена като екип. Днес считам, че до момента сме били прави.“

Министърът допълни, че проблемите с доставките на ваксини на европейско ниво естествено рефлектират и върху нашата страна. „Миналата седмица ни се каза от ЕС, че трябва да разрешим износа на лекарства и кислород. Осъзнавам, че сме една голяма общност в ЕС, но винаги се ръководим от интересите на българския народ и първо мислим за нашите граждани, а после за всички останали. Голяма част от обещанията не се случват, договорите не се изпълняват в срок и всичко това рефлектира върху търпението на гражданите“, каза още проф. Ангелов.

В момента страната ни е на 26-о място в ЕС сме по заболеваемост и на 15-о място по смъртност, разясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев . Има раздивжване вътре в страната – от жълто оранжевия отидохме почти изцяло в червения сектор. 11 пъти е разликата между Търговище и Кюстендил – областите с най-ниската и най-високата заболеваемост в страната.

"Нямаме данни за реваксиниран човек, който е дал положителна проба за COVID-19. Нека да припомня, че постигането на имунитет става не по-рано от 10-ия ден след оставянето на втората доза ваксина. До тогава всичко е въпрос на риск. Нямаме проучваме в света, което да доказва ефективността на имунитета по-рано от 10-я ден след втората ваксинация", заяви министър Ангелов. 

Темпът на нарастване не е голям, но е видим и постепенен.

С 32% е увеличена заболеваемостта в страната ни в сравнение с миналата седмица, каза шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, а в сравнение с последните две седмици увеличението е с 54% . В болниците има повече от 15% увеличение. Интензивните структури все още не са толкова натоварени. Това към днешния ден не е особено предизвикателство за здравната система.

В Кюстендил обаче изцяло са заети двете отделения. От 12 души настанени там, за една седмица са се увеличили до 74 души.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Док

Док

11.02.2021 | 10:50

Много е лошо когато се чувстваш не на мястото си

Отговори
2 4
Славейко Танев

Славейко Танев

11.02.2021 | 10:46

Не съм съгласен НОЩ, начело с Муфтаджийски, да се грижи за моето здраве! Това са гербаджийски подлоги, които гледат на "пандемията" като средство за решаване на политически казуси! Сега ще ни изплашат здраво, за да не се явим пред урните.

Отговори
6 8
Голямо  разминаване

Голямо разминаване

11.02.2021 | 10:38

Дали са ни власт и ние ше покажем че сме по добри полицаи от полицаите. Нашата цел е да не претоварваме болниците.

Отговори
5 0
Славейко Танев

Славейко Танев

11.02.2021 | 10:47

Егати целта!

Отговори
5 3
Батко

Батко

11.02.2021 | 10:23

Нормално да е по-висока в Кюстендил, до преди 2 седмици масови ковид партита из хотелите и опашки по лифтовете на Осоговска планина. Ами защо има изненадани :D

Отговори
9 5
НОЩ

НОЩ

11.02.2021 | 10:18

Престъпници....

Отговори
9 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай