Следвайте ни

ВИДЕО Анализът на МЗ за пандемията: Не е управлявана добре, починаха 166 000 човека

viber icon

Няма уникален фактор, който да поставя България сред челните места по брой заразени и починали от коронавирус, но има комплекс от фактори. Първият от тях е факторът възраст. България е и страната с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност в ЕС за 10 години назад. В периода 1 март 2020-31 май 2021 г. в България са починали 166 050 души. Това заяви на брифинг в Министерство на здравеопазването доц. д-р Христо Хинков - директор на Националния център по обществено здраве и анализи, който представи анализа на здравното обслужване на населението в условията на пандемия.

В края на май д-р Кацаров възложи на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) да извърши анализ на дейностите, свързани със здравното обслужване в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията, причинена от SARS-CoV-2.

Според директора на НЦОЗА в проучвания период липсва цялостна концепция за справяне са пандемията и като цяло управлението й е по-скоро политическо, отколкото медицинско. Доц. Хинков бе категоричен, че не е добре оползотворено времето от март до септември миналата година, за да се предотврати следваща вълна.

"Изводите, които сме направили, са, че общо взето стратегията на правителството е да затваря. Цели болници се затварят без да се мисли как останалите болни, които не са заразени с COVID, ще влязат да се лекуват. От икономическа гледна точка от решенията не става ясно защо едни сектори са облагодетелствани за сметка на други. Не са предприети съществени мерки за укрепване на болничната база особено през периода на първия локдаун", посочи още доц. Хинков.

Директорът на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) подчерта, че се наблюдава половинчатост и непоследователност на противоепидемични мерки.

"Те следват една друга политико-популистка целесъобразност и не показват енергията и куража да се отстоява медицинската наука на най-високо правителствено ниво", подчерта още доц. Хинков. Той отчете, че има недоверие във властта в справяне с епидемията и това сега се отразява на ваксинационния процес.

По думите му, България е на 21-во място по заболеваемост от коронавирус и страната стои относително добре, но по отношение на смъртността държавата ни е на трето място. За това има три хипотези - първата е, че има уникален фактор, втората е, че здравната система се е справила лошо, което е най-вероятно. Третото обяснение е, че голяма група от хора не се е регистрирала като заразена и са починали в дома си.

По думите на доц. Христо Хинков България е на първо място в целия Европейски съюз по отношение на леталитета - заболели спрямо боледували от COVID-19.

"Смъртността по болести на кръвообращението и болести на дихателна система са нараснали през 2020 г. Смъртността от COVID е 123, 4 на 100 000, а при останалите класове не се наблюдават съществени разлики. Смъртността от коронавирус обаче дърпа общата смъртност, защото се увеличават всички хронични заболявания", допълни доц. Хинков.

Според него още по-неблагоприятна е позицията на България по отношение на смъртността, която би могла да се предотврати след лечение.

"Това е показател за качеството на здравната система. Продължителността на живота е друг показател, тя леко се е повишила през годините, но през 2020 година намалява 1,5 години средната продължителност на живота. България е с 6 години по-малък показател отколкото ЕС и на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота за последните 7 години. Още по-тревожно е, че годините на живот в здраве са по-малко от средните в ЕС - нашият живот е болен. Това ще се окаже голямо предизвикателство за здравната система и показва, че трябва да се формират на политики", обясни той.

78% от всички починали от коронавирусна инфекция у нас са между 60 и 89 години, като това е и рисковата група, сочат резултатите от анализа.

28 процента от хоспитализираните през изследвания период са били с коронавирус. Най-много са били в София, Варна, Бургас и Пловдив. Липсва обаче обратна връзка между Центровете за спешна медицинска помощ и болниците. Тоест влиза пациентът в лечебното заведение и след това между Спешна помощ и болницата няма никаква връзка какво се случва с този човек, допълни директорът на НЦОЗА.

Според него, броят на заразените медици е бил "стряскащо висок". 

В същото време за проучваните 14 месеца се отчита рязко намаляване на профилактичните и вторични прегледи. 

Директорът на НЦОЗА отчете, че зелените коридори не довеждат до сериозна мотивация на гражданите да се ваксинират срещу COVID-19, а в първата вълна имаме доста ниско покритие с проби. Данните показват, че България е на последно място в Европа по направени имунизации срещу коронавирусна инфекция.

По думите на доц. Христо Хинков, най-голямата роля в процеса на ваксинация имат общопрактикуващите лекари.

"Дейността на лабораториите. Действащите оторизирани лаборатории нарастват плавно през периода. Лабораторната диагностика показва найинтересна зависимост. През първата вълна имаме увеличаване на много повече положителни проби, като нсителонст от общия брой PCR. Ние всъщност имаме на първата вълна доста ниско покритие с проби за зарадени от COVID, докато втората вълна броят на PCR надвишава броя на заразените", заяви още доц. Хинков.

Шефът на НЦОЗА бе категоричен, че българският народ няма отношение нито към собственото си здраве, нито към общественото. Според него българите нямат отношение и към здравната система като цяло.

"Огромният ресурс на касата, колкото се събира от тези вноски на този беден народ, отиват за лекарства, отиват за болнична помощ, отиват за следване на събитията, а не за тяхното педотвратяване", посочи още доц. Хинков. Дир.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ден

Ден

01.07.2021 | 16:49

Българският народ нямал бил отношение към собственото си здраве!!! Дрън-дрън! Вие буквално го тровите с „храна”, „лекарства” и „дезинфектанти” и често-често го „омъглявате” с витиевати и лъжливи твърдения като горното!!! Наскоро в една болница за рехабилитация се сблъсках с безумна концентрация на неизвестни дезинфекциращи аерозоли във въздуха на фоаето и коридорите, като последните бяха абсолютно лишени от каквато и да е вентилация (нито едно, дори мъничко, отворено прозорче през летния сезон)! От едната страна на дългите коридори изградили нови помещения, а от другата им страна вързали с вериги летящите врати за да стоят затворени – това го били направили „за да не могат да влизат външни хора”! Ето затова умират хората в болниците, защото сме дали правото на пр.сти тъп.нари да вземат решения, от които зависят нашето здраве и нашия живот! Заради прекалените дезинфектанти са умрели многото хора в болниците и в старческите домове, а не заради отношението на народа към собственото му здраве! Грешката на народа е, че се отнася с излишно доверие към „укривляващите-управляващи”. Това доверие му е останало от времето на социалистическата демокрация, когато кадровата политика подбираше кадърни и съвестни специалисти за всяка работна позиция, за разлика от сегашната извратена кадрова политика, която прави точно обратното!

Отговори
0 1
За жертвите на капитализма

За жертвите на капитализма

01.07.2021 | 13:13

В пещерно капиталистически Булгаристан на година измират по: 108, 109, 110 хил. човека или почти по 300 на ден и за това на никой не му правише впечатление до ковид истерията!

Отговори
5 2
мениджмънт

мениджмънт

01.07.2021 | 12:58

Не малко хора бяха заразени от КОВИД в болниците. И не малко от тях починаха, за съжаление. Не знам каква е тази система. Сега, много нуждаещи се и хронично болни се страхуват да влязат в болница, за да не се заразят. Всичко това дължим на прехваленото управление на пандемията от бившите министри - счетоводителя Ананиев, и "професора" Ангелов!

Отговори
5 4
лицемер-ни службо-гонци

лицемер-ни службо-гонци

01.07.2021 | 11:28

КАЦАРОВ И ТОЗИ ХАХА-ХАВ ПСИХИАТЪР НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС СПРАВЯНЕТО! ТОЧНО ОБРАТНОТО - КАЦАРОВ САМО ПРЕЧЕШЕ. ДРУГИ ДОБЛЕСТНИ МЪЖЕ И ЖЕНИ СЕ СПРАВИХА! НО НЯМА КОЙ ДА ИМ БЛАГОДАРИ!

Отговори
5 8
Сик

Сик

01.07.2021 | 13:56

Ахам, справали се, 18 000 починали, при 6 000 в Сърбия и 9000 в Гърция. Тиква проста гербаджийска.

Отговори
2 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?