2374
Следвайте ни

Великобритания започва изпитвания на хапчето за COVID-19

viber icon

Великобритания ще започне този месец клинични изпитвания на лекарството за COVID молнупиравир, произведено от Merck, заяви днес Сюзън Хопкинс, главна медицинска съветничка в британската Агенция за здравна сигурност, цитирана от Ройтерс.

Миналата седмица Великобритания стана първата държава в света, която одобри противовирусното лекарство, разработено от базираните в САЩ компании Merck и Ridgeback Biotherapeutics. Лекарството има потенциала напълно да промени начина, по който се лекува COVID, отбелязва Ройтерс.

Британското правителство заяви миналия месец, че вече е направило заявка за дози от лекарството на Merck, достатъчни за провеждане на курс на лечение на 480 000 болни и дози от лекарството за коронавирус на Pfizer, достатъчни за провеждане на курс на лечение на 250 000 болни.

Сюзън Хопкинс каза, че одобряването на лекарството молнупиравир е страхотна новина и клиничните изпитания ще започнат в края на този месец или в началото на декември. Тя допълни, че досега лекарството е било тествано само при неваксинирани пациенти, така че новите изпитания ще помогнат да се разбере как то ще въздейства на ваксинираните хора.

"Новото лекарство на Pfizer вероятно няма да бъде одобрено преди новата година", добави тя и прогнозира, че това вероятно ще стане след няколко месеца.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?