Следвайте ни

Великобритания бие тревога: Да се готвим за втора вълна!

viber icon

Великобритания трябва да започне спешни притготовления за втора вълна от коронавируса, предупреждават британските здравни експерти. Според тях съществува "реален риск" пандемията повторно да удари страната през зимата, пише британското издание London Evening Standard, предава "Фокус".

Ръководителят на Британската медицинска асоциация, както и други експерти призовават за бързо преразглеждане на плановете на страната за борба с разпространението на пандемията, а бившият главен научен съветник Сър Дейвид Кинг описа смекчаването на мерките като "ходене слепешката".

Подобни призиви отправиха и множество ръководители на медицински колежи, хирурзи и лекари. В отворено писмо те призоваха за "бързо и напредничаво преразглеждане" на мерките, които властите са готови да вземат в случай на повторна вълна от COVID-19.

"Докато е трудно да се предвиди бъдещият мащаб на пандемията в Обединеното кралство, съществуващите доказателства показват, че (възраждането) на местните огнища (на епидемията) са все по вероятни и втората вълна представлява реален риск", се казва в писмото.

"Нашата отговорност сега е не само спешно да се справим с широкообхватните последици от първата фаза на пандемията, но и да се подсигурим, че страната е адекватно подготвена за втора такава".

Експертите изразиха това мнение малко след като премиерът Борис Джонсън обяви, че Великобритания ще смекчи мерките от 4 юли, когато ще бъдат отворени пъбовете, правилото за социалната дистанция ще бъде коригирано и ще бъдат позволени събиранията и сватбите.

В същото време басейните, спортните и фитнес залите са изключени от това правило и ще останат затворени, което беше описано от собствениците на такива бизнеси като "нелогично".

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?