2374

Великден е свободен: До дни падат COVID ограниченията за влизане в България

Министърът на туризма Христо Проданов изрази личното си мнение, че мерките, свързани с Covid-19 за влизане в страната, трябва да отпаднат. Той каза това по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия.

Проданов съобщи, че действия в тази посока са били предприети още преди повече от месец и допълни, че е провел разговори с ресорните по темата институции, като е получил уверения, че се работи в тази посока и резултати се очаква да има до дни.

Реципрочно трябва да се отнесем към държавите, които нямат изисквания към посещенията на нашите граждани, каза министърът и посочи, че това е особено важно за Румъния заради наближаващите Великденски празници.

Проданов съобщи, че е разговарял с "Гранична полиция", за да се улесни преминаването на румънските граждани.

В момента действащите правила за влизане в страната предвижда до 15 май всички лица, независимо от държавата, от която пристигат, да се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

Лицата, които не представят поне един от посочените документи, се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна карантина.

Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат, карантината на лицето се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?