2374
Следвайте ни

Въвеждат COVID сертификат, ако го нямаме, седим вкъщи

viber icon

България ще последва примера на Франция, Германия, Италия и ще въведе зелен сертификат като мярка срещу ковид пандемията. Срокът, в който това ще стане, беше обсъждан на продължилото до късно вчера извънредно заседание на експертния съвет към здравното министерство. 

"Сертификатите за имунизация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус може да станат ключ за влизане във фитнес, заведение, хотел, театър, кино и други обществени места. Възможно е мярката да влезе в сила у нас още от 1 ноември", обяви още вчера сутринта главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Ако мярката влезе в сила, първоначално е възможно да бъдат осигурени безплатни бързи тестове, стана ясно от думите на доц. Кунчев.

Неизбежното въвеждане на ковид сертификата беше потвърдено и от здравния министър доц. Стойчо Кацаров. "Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни. По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със "зелен сертификат" за преболедуване, ваксинация или тест, обясни Кацаров.

От Сдруженията на заведенията също потвърдиха, че промяната е обсъждана с тях в разговори със здравния министър Стойчо Кацаров, министъра на туризма Стела Балтова, държавния здравен инспектор Ангел Кунчев и експерти.

"Всички заведения ще могат да работят на 100% и без ограничение в часа при предоставяне от страна на клиентите на сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване на COVID-19, PCR тест или бърз антигенен тест, като бързите тестове ще се поемат от държавата", казаха от туристическия бранш.

Очаква се "зеления сертификат" да влезе в сила до три седмици. От бранша са поискали да се признава и тест за антитела, но това е било отхвърлено.

Новите правила ще важат за всички сектори от обществения живот, в които има събиране на хора, начело с държавната администрация. Те ще заместват затварянето на заведенията без компенсации и ще важат само когато държавата се намира в "червена" зона.

Директорите на лечебни заведения подкрепят въвеждането на зеления сертификат за болничния персонал, каза здравният министър Стойчо Кацаров. Той обясни, че новата заповед с допълнителните ограничителни мерки ще е факт още днес или най-късно в сряда.

Безплатни и бързи тестове, но даваме 5 лв. на лабораториите

Държавата е поръчала допълнително 1 млн. бързи тестове за ковид, които ще бъдат предоставени за безплатно ползване покрай въвеждането на зелените сертификати.

Самите тестове ще са безплатни, но около тях има разходи за труда на лабораториите, които се оценяват на около 5 лв. Точната цена е въпрос на договорка между лабораториите и бизнесите, които държат да въвеждат зелени сертификати - в някои случаи собствениците на хотели и ресторанти например могат да ги поемат за сметка на клиента, но другаде човек ще трябва сам да си ги плати.

МЗ не казва колко ще струва тази поръчка.

"За 3.50 до 5 лв. може да се купи такъв тест - можете да проверите навсякъде. Ще дадем около 3.5 млн. лв., но не са завършени тези действия", обясни здравният зам.-министър Александър Златанов.

Тестовете ще се правят основно от лабораториите, които имат право да качват резултати в националната система. Те са около 150 и списъкът им е публикуван в МЗ и Националния информационен ковид портал. Това означава, че резултатите следва да са официални и ако човек излезе положителен, докато е тръгнал на дискотека, ще трябва да излезе в карантина и да не ходи на работа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (61)

Соросоидите

Соросоидите

19.10.2021 | 16:15

Ако много знаете - искат да ви отучат, ако не искате - искат да ви накарат насила! Това са соросоидните ковидиотизирани нови фашисти!

Отговори
6 3
Май се задава нов Нюмберски процес

Май се задава нов Нюмберски процес

19.10.2021 | 14:59

Няма да сложим жълти звезди насила. Радев връща Борисов на ваксиниран кон.

Отговори
11 1
Чифутче

Чифутче

19.10.2021 | 14:16

Чифутско изпражнение Внимавай за какви жълти звездички мечтаеш тук в България Българин да кичиш и в специални сгради да затваряш Скоро Много скоро България ще ви стане тясна или последен миг от живота ви нищожен чифутски

Отговори
3 2
Аврам

Аврам

19.10.2021 | 15:58

Ари де , кога ?

Отговори
1 0
Пешо

Пешо

19.10.2021 | 13:59

Трябва да Ви направят ,както едно време Хитлер е белязял еврейте и при проверка ако нямаш ,,паспорт за имунизация,,да ви прибират в специални сгради ,това сте Вие със промитите мозъци изпушили сте от всякъде ,ужас ,превъртял народ ,то си е за ваша сметка ,паника и простотия до шия това е в БГ то.

Отговори
9 4
Булгар булгар

Булгар булгар

19.10.2021 | 13:59

На българина все му е виновен някой, дали политиците, дали циганите, дали турците. А като се погледне в огледалото кво вижда? Вижда бай Ганьо.

Отговори
7 7
Това може да го виждаш ти

Това може да го виждаш ти

19.10.2021 | 14:05

Аз се виждам като нормално мислещ човек . Средна класа , не много богат, но не и беден. Ако ти имаш комплекс за малоценност , това е твой личен проблем и не го прехвърляй на другите . Потърси специализирана психиатрична помощ . Лесно е : имаш проблем търсиш кой да ти помогне , ако ли не отиваш на навия надлез и скачаш . Толкова е лесно и просто .

Отговори
9 2
Горд Българино

Горд Българино

19.10.2021 | 16:02

Извади си главата от дупето и заживей като бял човек а не като африканско племе

Отговори
4 0
Тези сертификати

Тези сертификати

19.10.2021 | 10:38

Много ще зарадват циганите . Процесът на ваксиниране сред тях ще е много забавен . Или пък отказът да бъдат допускани до обществени места . Дали в циганските квартали като ходят да пият ще си искат тия сертификати ? Това няма да го приемат . Идват избори и никой не иска да ядосва електората. Ако искаха можеха отдавна да го въведат . Нито им пречи бройката заразени , което като се каже заразен , не означава болен , справка Фандъкова , тя и мъжът и уж ваксинирани , пък сега пак заразени и в карантина . Б@х аз тая ваксина . Нито им пречи броя почин@ли. Умир@т хора с множество заболявания и в пенсионна възраст , което за здравната система е добре , нали тя е най-важна ? Нали това е смисълът на тия ваксинации , да не натоварваме здравната система . Колкото повече умир@т , толкова повече олеква здравната система . Правим лични драми в национални . Както отпаднаха глобите за маските в съда , така ще отпаднат и тия сертификати , ако го приемат след изборите. А и само да кажа , учител , който не иска да се ваксинира , ще преподава онлайн ? Това значи поне 90% вече да си стоят у тях от младите учители . Ще поживеем ще видим и ако трябва ще се бием . Не на тия простотии.

Отговори
42 8
И кво ?

И кво ?

19.10.2021 | 12:46

От Циганите ли да се учим ?

Отговори
9 4
Точно от тях

Точно от тях

19.10.2021 | 13:19

Аз работя и виждам циганите как се подкрепят , докато българите са пълни мишки . Циг@ните си търсят правата , дори и да ги нямат , търсят . Българинът е бун@к , той си мълчи и го мачкат . Ако беше смел досега щеше да е като в Гърция на протест , като нещо не му харесва . Виж как е в Италия . Има синдикати , хората не са говеда там . Отстояват си правата . Във Франция жълтиците жилетки , колко се биха с полицията ? Тук някви л@йнари ходят да протестират , ядат бой и после реват от полицейски насилие . Ходи в Германия с опъни палатка в Берлин на възлово кръстовище да видиш как ще ти я наврат отзад . Или хвърляй яйца по Бундестага ?

Отговори
15 1
Шизофрения

Шизофрения

19.10.2021 | 13:27

Сам си противоречиш

Отговори
5 0
Харесва ми как троловете

Харесва ми как троловете

19.10.2021 | 14:07

Се подкрепят . Браво . Но това няма да промени факта , че сте си тролове . Мишки . Без собствено мнение . Който плаща той поръчва музиката . Дано ако имате деца не ги възпитавате така , да са подлоги за пари . Хайде лек ден и по-леко с клавиатурата , а тия дето си опъват пишките да внимават къде се бършат .

Отговори
3 4
Вятърна мелница

Вятърна мелница

19.10.2021 | 16:09

Луд си верно

Отговори
1 1
??????

??????

19.10.2021 | 10:35

Всичко както винаги се решава на парче. Защо никой не говори градския транспорт, където хората пътуват натъпкани като сардели всеки ден. Защо никой говори за хипермаркети те, където и възрастни и млади дефилират с количките за промоции. Всички ще преболедуване вируса по един или друг начин. Факт е, че и ваксинираните, които се помислиха за безсмъртни, започнаха да първи да разнасят К19/ защото тях никой не ги следеше/, да боледуват и дори да умират.

Отговори
27 11
Гатанка

Гатанка

19.10.2021 | 10:34

Абе бай ви Ганя що така ходи да се лекува в болници ? Нали беше грип и можело да се лекува вкъщи. Какво се промени, че да опре до болница ?

Отговори
15 22
Ми.  Паляк

Ми. Паляк

19.10.2021 | 10:43

Един възрастен на 70-90 години с множество заболявания и един грип , който може да премина в двустранна пневмония и да си замине човекът , къде да иде бе , паляк ? Ей. Колко пр0сти хора има .

Отговори
26 6
Да бе

Да бе

19.10.2021 | 10:53

Да беше отишъл до имунизационния пункт.

Отговори
9 18
И като отиде ?

И като отиде ?

19.10.2021 | 11:11

Нали и ваксинираните се разболяват ? А и този препарат срещу ковид не може да се справи с обикновен грип . Ама толкова ти е мозъчният капацитет. Те за това сега агитират и препарат за ковид и стандартна ваксина срещу грип . И ако четеш ще видиш , че има презапасяване с ваксини срещу обикновен грип . Една струва 30 кинта . Ама т. Ъ. П. ваксър.

Отговори
18 4
еххехехе

еххехехе

19.10.2021 | 11:35

Пред фактите и боговете мълчат приятел. Виж колко ваксинирани са в болница и колко от тях са починали и сравни техния брой с неваксинираните. Пълен палячо. Истинския грип никой не го коментирам. Аз питам е такива като теб ако се разболеят и стане страшно кво правиш ? Ш ходиш в болница естествено заради невежеството ти. Абсолютно извън реалността си.

Отговори
6 17
До ехехе

До ехехе

19.10.2021 | 12:35

Невежество е да не знаеш как действа ИСТИНСКА ВАКСИНА . Това е препарат , който помага за по- лесното протичане на вирусната инфекция в организма . Той не те спасява от заразяване и разболяване , помага "уж"помага да не влезнеш в болница . И как този препарат помага на човек с тежки сърдечни заболявания , диабет , инсулт , прекаран инфаркт, белодробни заболявания , ракови заболявания . Ти от една обикновена хрема може да се влошиш . Ама дървеният философ си е дървен . Пр0ст , ама ваксиниран . Ти гарантираш ли с живота си , че след ваксинация с Модерна , млад човек няма да получи ТРОМБОФЛИБИТ и да си замине? Или разчиташ на късмета . При мен може и да не стане . Всички сте промити мозъци . Ако това беше ваксина , истинска ваксина , лекарите първи щяха да си я сложат . А не да симулират с някви физиологични разтвори . Няма ваксина която след като си я сложиш да можеш да се разболяваш , просто няма . Консултирай се с лекари инфекционисти , те ще ти обяснят как действа и за какво е създадена истинската ваксина .

Отговори
19 5
Глупости

Глупости

19.10.2021 | 12:41

Няма да се занимавам повече с теб щото очевидно си промит мозък. Естествено, че ваксината помага както се вижда и в целия свят. Що в западните страни имат под 20 смъртни случая, а ние имаме над 100 ? Щото са 70% + ваксинирани, а приоритетните групи над 90%. Няма кво да ти обяснявам. Пълен палячо дет се мисли за разбирач. Ние българите сме най-умните. Трябвало да питам лекари инфекционисти ( демек да се доверявам на авторитет, а не на данни). Лекарите първи си я сложиха навсякъде в Европа. Бг е на последно място по ваксинирани медици. На кой вярваш ти ? На Ганя експертите, на най-умните вървящи срещу науката и срещу целия западен свят ? Щом вярваш на тях. Ако се случи нещо на твой познат да не говориш после, че лекарите го убили ?

Отговори
6 17
Ейййй т. Ъ. П.   Ваксър си и това е

Ейййй т. Ъ. П. Ваксър си и това е

19.10.2021 | 13:27

Кажи пич ли си тр@вестит ли си , ама честно кажи МОЖЕ ЛИ ДА СИ ТОЛКОЗ Т Ъ. П ? Къде сравняваш България със западните страни ? Какъв е стандартът на живот там и тук ? Какво е здравословното състояние на възрастните хора тук и в Западна Европа ? Какво е нивото не лечение тук и съответно там . Тук наскоро имаше случай на млад човек , който искаха да му ампутират ръката , той отиде в Турция и му я спасиха . Не ми говори за Западна Европа и България и сам да си харесваш отговорите . Дали в Западна Европа болна ще обикаля 3 часа и 6 болници , ще я приемат в седмата и след това жената ще п0чине? Дали там няма да хвърчат лекарски глави? Да има разследвания и при доказана вина няма да има хора в затвора и с отнети доживот права . Паляк нещ@стен . Като толкова хвалиш западна Европа ходи там да живееш . Ще се боцкаш през 6 месеца и ще живееш 200 години.

Отговори
8 3
Аз съм на средна възраст

Аз съм на средна възраст

19.10.2021 | 13:32

Ваксиниран съм с модерна и незнам за какъв тромбофлебит говориш

Отговори
7 6
Хахахаха

Хахахаха

19.10.2021 | 13:36

Пак си противоречиш

Отговори
0 3
Аз съм супер мен

Аз съм супер мен

19.10.2021 | 14:11

Лошо , тролове , лошо . Издишате вече , издишате. Нямате креативно мислене . Явно тия дето ви дават кинти почват да се нервят , няма резултати . Парите хвърлени на вятъра . Лошо .лошо .

Отговори
6 2
Ти си новият Супермен

Ти си новият Супермен

19.10.2021 | 16:07

Ама май си малко Дон Кихот (не се напъвай, няма да разбереш)

Отговори
0 2
ВИж се

ВИж се

19.10.2021 | 20:26

Виж се колко си безмозъчен бе и имаш наглостта да ми комнетираш. Жената е обикаляла 6 болници не заради качеството на услугата ,а защото всички легла са били заети в тези 6 болници ! И те са заети над 99% от неваксинирани. Пълен клоун. Качеството на здравеопазване играе роля, но при ковид все още нямаме одобрено лекарство така че аргумента ти има почти нулева тежест. Навсякъде лекуват по еднакъв начин. Както искаш го разбирай.

Отговори
1 1
Стоичков

Стоичков

19.10.2021 | 10:18

Какво правят преболедувалите и регистрирани в РЗИ,но положителния им резултат е от бърз антигенен тест от ковид зона. За тях защо няма сертификат,те как да докажат че са преболедували.

Отговори
12 2
Няма

Няма

19.10.2021 | 10:45

Щото тия " ваксини" с удължения срок трябва да се ползват . Търговията трябва да върви . Скоро всички ваксинирани ще си слагат бистерни дози . Щом и Модерна вече иска разрешение ясно е . Всичко е пари . Всичко .

Отговори
20 8
Гроб

Гроб

19.10.2021 | 10:03

Ей на тва му се вика рекет

Отговори
26 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?