49
Следвайте ни

Ваксинираните в Англия - без зелен сертификат, но с право на достъп до обществени обекти

viber icon

Въвеждането на зелени сертификати се оказа проблем за сънародниците ни, получили ваксина срещу коронавируса извън границите на Европейския съюз. Такъв е казусът на всички, имунизирани в Англия, тъй като след Брекзит страната вече не е част от европейското обединение. Поради тази причина документите, които се издават от здравните власти там не са съвместими с формата „зелен сертификат на ЕС“. 

По подобен начин стои въпросът и за ваксинираните в Турция, Щатите или други държави, които не са членки на ЕС. Освен това разминаването в документа засяга не само сънародниците ни, но и отваря сериозен проблем за туристическия бранш, който разчита и на чужденците. 

За ситуацията сигнализират граждани, които не могат да се възползват от правото да посещават обществени обекти, въпреки че отговарят на условията. Според тях въпросът е административен, тъй като се отнася до признаването на документите. Те дават пример, че на летището в Солун, в съседна Гърция, която също като България е част от ЕС, английските сертификати за ваксинация се сканират и признават като валидни. Затова недоумяват къде е проблемът у нас. 

Някои от тях се замислят дали да не си поставят трета доза в България, за да бъдат вкарани в системата, но на практика това не разрешава казуса, защото ваксината ще фигурира само като първа доза у нас. 

Според директорката на РЗИ-Пловдив, д-р Сийка Димчева, имунизираните извън ЕС не би следвало да бъдат ограничавани, тъй като още в заповед номер 733 на Министерство на здравеопазването от месец август зелените сертификати се приравняват с аналогични на тях документи. Това обаче не се отнася до картончетата за поставени дози, с които много хора се опитват да удостоверят ваксинационен статус. Д-р Димчева уточнява, че проверяващите би трябвало да признават сертификат за извършена имунизация, който съдържа името на имунизирания, когато ваксината е направена в чужбина. 

Тези сертификати обаче не фигурират в европейската система за зелени сертификати. Затова те няма как да бъдат сканирани от програмата за проверка на документите. Въпреки това, те трябва да бъдат признавани на входа на магазини и други обществени обекти, където се изискват, категорична е тя. 

Тъй като много от хората, които са в тази ситуация желаят да им бъде издаден еквивалент на сертификата, който е по европейски формат, д-р Димчева обяснява, че това няма как да се случи. Подчертава обаче, че тези хора са с абсолютно същите права като имунизираните у нас и в ЕС.

Според нея, както и според засегнатите от проблема, е важно обществеността да бъде наясно с тази особеност, за да не се отказва достъп на тези хора.

Освен това покрай Коледа много от тях ще се приберат у нас, което ще вдигне процента на имунизираните българи, макар и да не се отрази в системата. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ковид

Ковид

26.10.2021 | 16:13

Е модифициран грип и вече не се влияе от сезоните . Лека полека ще ни редуцират като население . Трябват хора само за бачкане . Никъв живот . Само бачкане .

Отговори
1 0
...........

...........

26.10.2021 | 15:47

пълни мал0умници ни управляваха и управляват..... К0ВИД няма, има сезонен грип !

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?