Следвайте ни

Ваксината на Pfizer с 90% успеваемост, дават я първо на лекари и полицаи

viber icon

"Ваксината на "Пфайзер" завърши клиничните изпитания в трета фаза и в момента е във фазата на технологична подготовка за масово разпространение. Тя ще бъде дадена първо на тези. които са изложени на по-голям риск и са на първа линия - лекари и полицаи". Това заяви в ефира на Нова тв д-р Румен Хичев - председател на Щаба за бързо реагиране срещу коронавируса в САЩ.

 "Очаква се през декември да започне процесът на доставка. Поради технологичните предизвикателства, които стоят от момента на производство на ваксината до приложението й върху човек, подозирам, че ще се забави с два месеца някъде. В края на март предполагам, че ще достигне до крайния потребител. Това естествено е прогноза при най-добро стечение на обстоятелствата", поясни той.

Експертът заяви, че категорично препоръчва всички да се ваксинират: "Характеристиките на тази имунизационна технология, която досега не се е прилагала. Много хора имаха резерви към ваксините заради риска от странични ефекти. Тази РНК платформа обаче ваксинационния генетичен материал не минава през ядрото не човешките клетки и този риск отпада", уточни той.

"При тази ваксина неудобствата са от логистичен характер и това, че трябва да се съхранява при минус 70 градуса по целзии", поясни Хичев.  На въпрос какъв сценарий предвижда за България заради К-19: "В момента надеждите, които се възлагат на тази ваксина са големи. Има над 90% успеваемост. Ако се приложи масово, ще реши проблема с пандемията", смята той.

Д-р Румен Хичев

"Имам определени резерви към "зелените коридори" в България. Мисля, че ще има трудности пред най-уязвимата част от хората, без да има реална научна обосновка, тъй като, като се замислите, тези хора, които са в магазина и искаме да разделим в отделни потоци, са се разминавали с по-млади по улицата или в градския транспорт", заяви Хичев.

"Слагаме изкуствени времеви прозорци пред тях и те не винаги може да се съобразят с това", каза Хичев.  "Какъв е смисълът да разделяме хората в магазина, ако те преди това са били заедно в автобус или метро например", запита той.

Идеята не е да се спре икономиката, а обратното. Искаме да опитаме виртуално да работят някои от секторите, които досега не са работили по този начин. "Най-опасната зона в самолета са редовете пред пътника, който е заразен и то не пътникът, който е заразен, а три-четири реда след него. Тоалетната на самолета също е сред най-опасните зони на машината", обясни експертът.

Един пътник с К-19, може да зарази всеки осми пътник, особено от редовете пред него", каза Хичев.  "Рискът при пътуване с самолет е наличен и не е за пренебрегване. Помислете си обаче и какъв е рискът при други затворени пространства. Ако го пренесем, то той би бил същият в киното или ресторанта", заяви той.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Голем фармацевт Най големия

Голем фармацевт Най големия

15.11.2020 | 15:53

Д р Менгеме също е бил уникален лекър и още по по и най фармацевт ама еврейте още се стряскат в съня си га чуят неговото именце Да не се налага да викаме духа му от оня свят та да ви разкаже играта мръсна лакома еврейска фармацевтична мафия Нали знаете Д р Менгеме баш майстора Ви За ва стегне както той си знай А вие продължавайте с простотийте си

Отговори
0 0
всичко е печалби

всичко е печалби

15.11.2020 | 11:38

Тази ваксина няма да стигне до нас поне в следващите 2 години.

Отговори
3 0
Граматиков

Граматиков

15.11.2020 | 10:30

Ваксината на Пфайзер е безсмислена. С нея фирмата си вдигна акциите. Как си представяте съхраняване на -70 градуса и ваксиниране?!

Отговори
6 3
toto

toto

15.11.2020 | 11:27

По добре се занимавай с граматика а другото остави на хората които разбират материята-лекари и фармацевти!

Отговори
1 6
Ха ха

Ха ха

15.11.2020 | 19:16

Ще я правят на сладолед и ще я ядем на Аляска или във фризер. Я стига сте дрънкали простотии! Путин започна масовото ваксиниране и имат заявка за милиард и половина ваксини, а ние ще чакаме Нероден Петко. Да внасят Спутник 5 и който иска да се ваксинират, който не иска негова си работа. А когато немско-американската на -70 градуса дойде може половин България да е дала фира.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?