Следвайте ни

Ваксината на „Пфайзер“ - по-малко ефективна при хора с наднормено тегло.

viber icon

Според италианско проучване, ваксината на Пфайзер може да е по-малко ефективна при хора с наднормено тегло. 
 
Ваксинираните здравни работници с наднормено тегло произвеждат двойно по-малко антитела в сравнение с тези с тегло в нормалните граници, показва проучването. Въпреки това, още е рано да се определи дали е нужна по-голяма доза за хората с наднормено тегло, за да се осигури защита от коронавирус, твърдят учените.
 
Предходно проучване предполага, че затлъстяването, което се определя при индекс на телесна маса над 30, увеличава риска от смърт при заразяване с ковид с близо 50% и риска от хоспитализация със 113%. 
 
Причина за това може да бъде факта, че повечето от хората с наднормено тегло често страдат и от други заболявания, като диабет тип 2 или сърдечни заболявания, които повишават риска от тежко преболедуване на коронавирус. 
 
При проучване направено през 2017г. засягащо противогрипните ваксини, беше потвърдено, че те са по-малко ефективни при хора страдащи от затлъстяване. Новото проучване, което все още не е преразгледано от други специалисти, е първото с реални доказателства, което подкрепя това за противогрипните ваксини и предполага, че същото се случва и с ваксините против ковид.
 
В Бразилия пък учени установиха, че повторно заразяване с ковид също е много по-често срещано при хора с наднормено тегло или такива с висок индекс на телесна маса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?