Следвайте ни

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" идва в България до края на април

Зам.-здравен министър на обиколка в страната, мина през Пловдив

viber icon

Американската ваксина „Джонсън и Джонсън“ идва в България до края на април и веднага след пристигането си ще бъде разпределена към общините. Идеята е ваксинацията да не се спъва и по-бързо да се придобие колективен имунитет. Страната ни е поръчала около 1 000 000 дози.  Добрата новина съобщи лично зам.-министърът на здравеопазването Евгени Григоров при работно посещение в РЗИ - Пловдив.

Ресорното вице тръгна на обиколка из страната, за да се запознае с трудностите, пред които се изправят здравните инспекции и лечебни заведения в условията на пандемия. Освен РЗИ той посети и Второ ДКЦ, УМБАЛ „Св. Георги“ и РИК-17, а оттам се отправи към Пазарджик.

По време на посещението си в Пловдив ръководството на РЗИ в града под тепетата е запознало зам.-министъра с плановете си как възнамерява да продължи имунизацията. „Предимството на „Джонсън и Джонсън“ е, че е необходима само една игла и така ще можем да имунизираме повече хора. Понеже смесихме първа, втора и трета фаза, планираме, като дойде, с нея да обхванем по-възрастните, старческите домове, както и колегите и учителите, които не се ваксинираха, но проявяват желание“, обясни д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ - Пловдив.

Мисли се и за обхващане на ромската част от населението, която към момента не проявява интерес към имунизирането. Това обаче трябвало да се случи посредством медиаторите в общността. „През декември, когато направихме бързи тестове на служителите на „Чистота“ и „Озеленяване“, почти нямаше положителен“, отбеляза д-р Аргиров. Той добави още, че през тази седмица не са давани дози на личните лекари, затова при следващата доставка те ще са приоритет, както и отдалечените райони. 

От декември 2020г. до сега имунизирани в област Пловдив са общо 31 349 души, като половината са с Pfizer, а другите с Астра Зенека. Поставените игли от оксфордската ваксина са с 312 повече. Всеки ден средно по 40 души минават през РЗИ за да им бият ваксина.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Точно

Точно

25.03.2021 | 08:21

Да наистина. Много хора в Пловдив чакат Модерна и Пфайзер,за да се ваксинират.

Отговори
1 0
Питанка

Питанка

24.03.2021 | 17:34

Моля, посочете ми къде в Пловдив са се правили или се правят ваксини с Пфайзер, за да отида да се ваксинирам. От както са постъпили в България ваксини съм се записвала къде ли не, ходила съм на зелени коридори, обаждала съм се в РЗИ и навсякъде се предлага единствено и само АстраЗеника. Та питам къде са се ваксинирали тези 15-16 хиляди души с Пфайзер, за да отида и аз.

Отговори
7 2
Справедлив!

Справедлив!

24.03.2021 | 16:34

Много се загрижихте предизборно за ромите! За тези, които не плащат данъци, осигоровки, ток, вода и паразитират на гърба на народа! Мислете първо за възрастните хора и пенсионерите, които с мизерните си пенсии изнемогват и живеят в крайна мизерия! Мислете за трудно подвижните и болни хора, за майките и децата на България, тогава за всички останали!

Отговори
20 0
Друг път

Друг път

24.03.2021 | 16:32

Който иска,да се боде с ваксини,които са още в етап на проучване.Ваксината на Янсен все още не е минала всички етапи на клинични изпитания! Да не сме опитни зайци?

Отговори
8 10
Ерхан

Ерхан

24.03.2021 | 16:40

С удоволствие ще се ваксинирам с нея

Отговори
7 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?