Следвайте ни

Ваксината на Бионтек била отхвърлена от Пфайзер 

viber icon

Първоначално компанията Пфайзер е отхвърлила предложението за разработване на ваксина срещу коронавирус, тъй като ръководителите ѝ смятали, че вирусът ще бъде овладян бързо. Това гласи публикация на базирания във Великобритания всекидневник Телеграф.

Когато учените Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, основатели на Бионтек, потърсили съдействие от фармацевтичния гигант за тяхната авангардна разработка, те получили суровия отговор „момчета, това няма да работи“. 

РНК технологията, която се оказа толкова важна за пробива и ефикасността на ваксините, по това време е считана за твърде експериментална от Фил Дормицер, вицепрезидент на Пфайзер и главен научен директор по вирусни ваксини. „Моето работно предположение беше, че COVID-19 ще бъде контролиран“ като огнищата на SARS и MERS, призна Дормицер.

Въпреки първоначалното отхвърляне, двойката учени от турски произход, реши да заложи бизнеса си на нещо, което никога не е било правено досега в света. Шахин и Тюреджи остават близки до Пфайзер и конкретно с Фил Дормицер и продължават работата си. Шахин сподели пред медиите: „След телефонния разговор с Фил, само се замислих и си казах: Ще му се обадим отново след няколко седмици “.

Двойката смяташе, че е само „въпрос на време“, преди фармацевтичния гигант да промени решението си. Месец по-късно беше обявена сделка между двете компании. Проектът на Бионтек за COVID-19 ваксини разработени на базата на новата РНК технология в последствие се оказа печеливша карта. Сега тяхната компания е на стойност 85 милиарда долара.

Американският регулатор на лекарствата на 23 август даде пълно одобрение на ваксината на Пфайзер-Бионтек като тя стана първата напълно приета Covid-19 ваксина в света. Подобно одобрение по-късно беше направено и от Европейския съюз и Великобритания. Така ваксината под търговското име Комирнати, ще може и да бъде продавана в аптеките в бъдеще.

В следствие на коронавирус пандемията е в ход най-голямата ваксинационна кампания в световната история. Повече от 5,71 милиарда дози са приложени в 184 страни, според данни, събрани от Bloomberg. Това е достатъчно, за да бъдат ваксинирани напълно 37,2 на сто от световното население. Приблизително по 34,1 милиона дози на ден се прилагав в световен мащаб. При това темпо ще са необходими още 6 месеца, за да се обхванат 75 на сто от световното население.

 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?