Следвайте ни

Ваксината на българина Георги е истински терминатор

viber icon

Разработената от “Янсен” коронавирусна ваксина  се оказва истински терминатор! Неслучайно в САЩ, където чака одобрение всеки момент, са поръчани вече 100 милиона дози за 1 милиард долара!!! За ефективността й "Марица" съобщи по сведения на наши учени.

Припомняме, сред ключовите създатели на ваксината е българинът Георги Шукарев, възпитаник на Езиковата гимназия във Враца и МУ-Пловдив.

Одобрението й от Европейската агенция по лекарствата (EMA) се очаква през март, според Масимо Скакабароци, старши мениджър за Италия в Janssen, фармацевтична компания, собственост на гиганта Johnson & Johnson.

Тази ваксина има редица предимства пред вече одобрените. Основната е, че изисква само една, вместо двете дози на ваксините на Pfizer, Moderna и AstraZeneca. А това ще увеличи рязко темпото на имунизацията, затова одобрението й може да се превърне в ключов момент в борбата срещу пандемията.
  Ваксината е показала 72% ефективност в проучването на ENSEMBLE в САЩ в единична доза, и 66% ефективност като цяло за предотвратяване на умерен до тежък COVID-19 28 дни след ваксинацията, както съобщиха от компанията на 29 януари.

Друго предимство на ваксината “Янсен” е, че тя не изисква специална студена логистична верига за нейния транспорт и съхранение, както за тези на Pfizer и Moderna. Препаратът е стабилен за 3 месеца при съхранение при 2-8 градуса по Целзий, и за две години при -20 градуса.

Препаратът е разработен върху AdVac на компанията, който също е използван при създаването на одобрената от ЕМА експериментална ваксина срещу вируса Ебола и за кандидатстващи ваксини срещу Zika, HIV и RSV. Шукарев доби слава точно заради ваксината срещу Ебола.

Третото предимство на ваксината, според главния мениджър на компанията в Италия Масимо Скакабароци, е че тя може да бъде по-ефективна срещу британския щам, отколкото други, които вече са одобрени в Европа, като тази на AstraZeneca.

„Президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса заяви, че има големи очаквания за нашата ваксина. Тествахме ваксината в Южна Африка, когато вариантът (на вируса) вече беше в обращение, а средната ефективност при умерени и тежки форми беше 66% “, увери Скакабароци в интервю за „Кориере дела сера“.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

alex

alex

13.02.2021 | 11:51

Иска ни се ваксината да е българска но не е. За съжаление г-н Шукарев не участва във създаването на ваксината на „Janssen“ а само във клиничните и изпитания.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай