Следвайте ни

Ваксината на "АстраЗенека": Как реагира светът?

viber icon

Световната здравна организация заяви, че няма причина да се спре употребата на AstraZeneca, след като няколко страни спряха пускането й на пазара поради опасения от поява на тромбове, а тежко засегнатите САЩ надвишиха 100 милиона дози ваксина, приложена на хората си.

СЗО, която заяви, че нейният консултативен комитет по ваксини проучва данните за безопасността, които постъпват, в петък подчерта, че не е установена причинно-следствена връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбовете, пише БГНЕС

 

Да, трябва да продължим да използваме ваксината на AstraZeneca"

 

заяви говорителят на СЗО Маргарет Харис, подчертавайки, че всякакви опасения относно безопасността трябва да бъдат разследвани.

Базираната във Великобритания AstraZeneca настоя, че нейната ваксина е безопасна, добавяйки, че "няма доказателства" за по-висок риск от кръвни съсиреци.

Въпреки надеждите, че ваксините ще проправят път към връщане към нормалността, тежко засегнатата Италия обяви строги нови ограничения в голяма част от страната, като министър-председателят Марио Драги предупреди, че страната е изправена пред "нова вълна" от инфекции.

Една година след като стана първата европейска държава, изправена пред голямо огнище, Италия отново се бори с бързото разпространение на Covid-19, този път подхранвана от нови, по-заразни варианти. Училищата, ресторантите, магазините и музеите затворят в повечето региони на Италия, включително Рим и Милано.

От следващата седмица. Дисниленд Париж, една от най-големите туристически атракции в Европа, заяви, че няма да може да отвори отново, както е планирано на 2 април, тъй като инфекциите остават упорито високи във Франция.

Сянката, хвърлена върху ваксината на AstraZeneca, добавя към проблемите на Европейския съюз в разпространението на ваксини нови такива. Дания, Норвегия и Исландия поставят на пауза употребата на лекарството като предпазна мярка след изолирани съобщения за получатели, образували тромбове.

Италия и Австрия забраниха използването на отделни партиди на AstraZeneca, а

 

Тайланд и България заявиха тази седмица, че ще забавят пускането

 

Индия ще извърши по-задълбочен преглед на страничните ефекти след ваксинацията с AstraZeneca следващата седмица, въпреки че досега не са докладвани случаи на образуване на кръвни съсиреци, цитира вестник Hindustan Times днес.

В Испания поне пет региона заявиха, че са преустановили употребата на ваксини на AstraZeneca от заподозряната партида, забранена от Австрия като предпазна мярка. Няколко други държави като Австралия обаче заявиха, че ще продължат да ваксинират с нея, тъй като не са намерили причина да променят курса. Канада също заяви, че няма доказателства, че ваксината причинява нежелани реакции.

В нов удар регулаторът на ЕС по лекарствата заяви, че тежки алергии трябва да бъдат добавени към възможните странични ефекти на ваксината на AstraZeneca, след като във Великобритания са открити някои вероятни връзки.

След нестабилен старт САЩ разшириха програмата си за ваксинация, следвайки съветите на учените, които твърдят, че убождането е единственият изход от пандемията, която е убила 2,6 милиона души по целия свят. Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че в САЩ са приложени 100 милиона дози ваксини, което е около 30 процента от общия брой в света до момента.

Има и обнадеждаващи новини, тъй като СЗО одобри ваксината за Covid-19 на Johnson & Johnson, проправяйки път за допълнителни 500 милиона дози за влизане в глобалната схема за споделяне на ваксини Covax.

Новините идват, след като еднодозовата ваксина получи одобрение от Европейския съюз в четвъртък. Тя също така получи зелена светлина от регулаторите в САЩ, Канада, Южна Африка и Франция - които в петък надхвърлиха 90 000 смъртни случая от коронавирус.

Междувременно беше съобщено, че Индия ще произведе поне още един милиард дози ваксини за Covid-19 до края на следващата година в съвместна инициатива със САЩ, Япония и Австралия. След първата четиристранна среща на върха на страните, съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че така нареченият Quad е поел "масивен съвместен ангажимент" за ваксини.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?