Следвайте ни

Ваксината на "Астра Зенека" трепе английската мутация

viber icon

Добри новини за ваксината, която пристига за първи път у нас в понеделник, 8 февруари. Изобретението на "Астра Зенека" ) и Оксфордския университет има подобна ефикасност срещу варианта на британския коронавирус, както при предишните циркулиращи варианти, съобщиха в петък от университета, предаде Ройтерс.

Вариантът, идентифициран за първи път в Кент, Южна Англия, е по-лесно предаван, което накара много държави страни да ограничат пътуванията от и до Великобритания. Това също доведе до скок на броя на инфекциите, което наложи въвеждането на нови строги ограничителни мерки в Англия през миналия месец.

Този локдаун дойде в момент, когато във Великобритания започна имунизацията с ваксината на AstraZeneca. Над 10 милиона души вече са получили първата доза или от ваксината на AstraZeneca, или от тази на Pfizer/BioNTech.

Великобритания заяви, че вярва, че ваксините са ефективни срещу коронавирусните варианти, които се разпространяват в Обединеното кралство.

"Данните от нашите опити за ваксината ChAdOx1 на AstraZenca в Обединеното кралство показват, че ваксината не само предпазва от първоначалния пандемичен вирус, но също така предпазва и от новия вариант B.1.1.7, който причини нарастването на заразените от края на 2020 г. в Обединеното кралство", каза Андрю Полард, главен следовател по изпитването на ваксината в Оксфордския университет.

Сара Гилбърт, съразработчик на ваксината, посочи, че въпреки че ваксината има ефективност срещу британския вариант, може да се наложи да бъде адаптирана за бъдещ вариант на Covid-19.

"Работим с AstraZeneca, за да оптимизираме на ваксината, ако това стане необходимо", каза Гилбърт.

Предварителните констатациите и анализи също така показват, че ваксинацията води до намаляване на вирусоотделянето и на вирусното натоварване, което може да се превърне в намалено предаване на заразата, посочи Оксфордският университет.

Междувременно от AstraZeneca съобщиха, че очакват резултати от американското клинично изпитване на ваксината през следващите четири до шест седмици. Това заяви ръководителят на изследователската дейност на фармацевтичната компания Мене Пангалос.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ццц

Ццц

05.02.2021 | 23:25

Испания, Франция, Германия, Австрия забраниха поставянето на ваксината АстраЗенека на хора над 55 годишна възраст. Другите държави от Евросъюза се ослушват, само Българите пляскат с ръчички и се радват, че ще ги дупчат, като опитни мишки.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай