Следвайте ни

Ваксината чудо - къде пристига първо, как действа, колко е безопасна

viber icon

Ваксина срещу COVID-19 действа успешно в 90 процента от случаите, похвалиха се от гигантите Pfizer и BioNTech SE. Къде ще бъде използвана първо? Колко е безопасна? Отговорът дадоха медии в Англия, неслучайно.

 

РЕВОЛЮЦИОННА ЛИ Е?

Абсолютно! Тествана е върху 43 500 души в 6 страни. Едва при 94 от тях е намерен коронавирус след инжектирането. 

 

КАК РАБОТИ?

Тя е тип RNA (mRNA) ваксина. Обикновените ваксини използват отслабена версия на вируса, докато този тип прибягва само до генетичния код на вируса. Имунната система разпознава клетките и се подготвя, като създава антигени.

 

БЕЗОПАСНА ЛИ Е?

Да. Този тип ваксини са използвани само при опити с животни. От началото на годината обаче са преминали хиляди хора, като няма странични ефекти. Производителите възнамеряват да удължат с две години наблюденията. Тя ще е първата от този тип, прилагана на хора.

 

КЪДЕ ЩЕ Я ПРОДАВАТ ПЪРВО?

Правителството на Великобритания е първото, вече поръчало от ваксината. Става въпрос за 40 милиона бройки. Предвид факта, че някои пациенти ще се нуждаят от 2 дози, бройката няма да стигне за цялото население.

Първите 10 милиона ваксини се очакват в Лондон преди Нова година. За целта първо продуктът трябва да получи одобрение на властите в САЩ.

Правителството на Бо Джонсън вече има план. Първо ще бъдат ваксинирани хората в старческите домове и персонала там. След това рискови хора над 85 години. След това тези над 80 и т.н., като границата ще пада с по 5 години, докато стигнат бройките..

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

бреййй

бреййй

10.11.2020 | 04:44

Нали беше меко казано несерьозно да се говори за ваксина по-рано от година и половина-две... А тя вече готова!? Ами руската?!...

Отговори
1 2
Кокитооо

Кокитооо

10.11.2020 | 02:19

Да ми правят пътя до скутаре а ваксината да почака

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?