Следвайте ни

Ваксина-спрей в една доза дава надежда да преборим пандемията

viber icon

Ваксина на спрей срещу новия коронавирус дава добри резултати при първи тестове върху животни, съобщи електронното издание Юрикалърт. Изследването е направено от учени от университетите на американските щати Айова и Джорджия.

Еднодозовият препарат осигурява пълна защита от COVID-19 при мишки и предотвратява предаването на заразата между животните по време на клинични изпитвания.

"Използваните в момента ваксини срещу COVID-19 са много успешни. Голяма част от световното население обаче все още не е ваксинирано и има критична нужда от препарати, които са лесни за употреба, но и ефективни за спиране на заразата и предаването ѝ", казва Пол Маккрей, който сред съавторите на изследването.

"Ако тази нова ваксина се окаже ефективна при хората, тя може да помогне за спиране на разпространението на инфекцията и за контрол на пандемията", допълва той.

За разлика от традиционните ваксини, които се инжектират, тази ваксина се прилага чрез впръскване в носа. Препаратът, използван в проучването, изисква само една доза и може да се съхранява при нормални температури в хладилник за срок от поне три месеца.

Данните от проучването са публикувани в сп. "Сайънс адвансис". 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?