Следвайте ни

Важно! Частните лаборатории с бързи тестове за COVID-19, ето цената

viber icon

Очаква се частните лаборатории да започнат да правят бързи тестове за коронавирус в близките дни. PCR тестовете се извършват в една верига частни лаборатории в София.

Управителят на лабораторията доц. д-р Росен Михайлов, който е преподавател в Медицинския университет, каза пред националното радио, че през миналата седмица са направени 298 проби, като седем от тях са положителни. Те се били потвърдени и в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Има желание от страна на хората, но капацитетът ни не е голям. Организацията ни е така, че хората стоят на открито, има разстояние между тях, но желаещите са повече, отколкото можем да поемем“, заяви той.

Доц. Михайлов посочи, че цената на тестването е 120 лева, от които 100 лева са за коронавирус, а 20 лева за грип тип А и тип Б.

Той посочи, че с бързите тестове лаборантите все още няма достатъчно опит, а цените им варират от 3 до 60 лева.

"Бързият тест може да отсее повечето хора, да стане по-бързо, но положителните проби трябва отново да се повторят с PCR. Тестовете са различни. С едни се мери антиген, с едни се мери антитяло. За мен по-добрите са тези, които мерят антиген – секрет или кръв. Тестът, който сме взели, бързия, той също трябва да се прави в лаборатория, защото има машинка, на която се отчита“, отчете доцентът.

Според него всеки, който е притеснен, има право да си провери състоянието на организма. "Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, особено от рисковите страни, да минат поне на бърз тест. Хора с проявена клинична картина не съветвам да идват да си правят изследване“, завърши той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Наблюдател

Наблюдател

17.03.2020 | 13:46

Да Ви преседнат дано и да се задавите с таксите си за изследване на вируса частни мръсници такива.

Отговори
10 0
Данчо Русев

Данчо Русев

17.03.2020 | 12:58

А в Пловдив?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай