Следвайте ни

В Турция: И страхът от вируса не накара хората да спазват мерките

viber icon

Проучвания на комисията по социални науки на Министерството на здравеопазването на Турция относно пандемията COVID-19 показват, че макар обществото да се страхува от заразяване, пренебрегването на мерките от време на време надделява над страха. Възгледите на хората за избухването на коронавирус са се променили драстично в рамките на няколко месеца, показват две ключови проучвания в Турция.

Съпоставянето на проучвания, проведени през април и септември от Съвета по социални науки на Министерството на здравеопазването, създаден за оценка на общественото въздействие на пандемията, показват, че чувствата в обществото са смесени.

Те установиха, че „въпреки че страховете на хората се влошават в сравнение с първите месеци на пандемията, небрежността към спазването на правилата е по-голяма сега“.

Страхът от инфекция и загуба на близки поради болестта се увеличава, но това не означава, че хората са станали по-предпазливи и спазващи правилата срещу инфекцията, разкриват резултатите от изследването.

Това, което се крие под неспазването на правилата, е „умора, безразсъдство и мислене, че вирусът няма да ги засегне“, показват проучванията. Важна констатация е, че жените са по-внимателни при спазване на правилата в сравнение с мъжете.

Изследователите задават въпроси защо хората не носят задължителните защитни маски, не се придържат към социално дистанциране или не се вслушват в хигиенните предупреждения. Отговорите посочват, че обществеността се е уморила от месеци на строги мерки, въведени от началото на пандемията в страната през март.

Междувременно фалшивото мнение, че няма да бъдат заразени, е особено разпространено сред младежите. Експертите предупреждават, че въпреки че вирусът се е оказал по-фатален за възрастните хора, по-младите хора сега са изложени на риск, както и възрастните граждани.

Други, които пренебрегват правилата, казват, че необходимостта да пътуват всеки ден в градския транспорт затруднява спазването на указанията в такава претъпкана среда. Част от тези, които не спазват мерките, твърдят, че пандемията е "конспирация" за блокиране.

Проучванията също така установиха, че пропорционално на нивото на образование и доходи степента на спазване се увеличава. С други думи, хората с висше образование и доходи са по-склонни да спазват правилата.

Турция е провела над 13 милиона теста за COVID-19 от началото на пандемията в страната и бройя на установерите до момента заразени е над 359 000 души. Междувременно над 313 000 пациенти са се излекували от началото на пандемията. Общият брой на смъртните случаи достигна 9 727.

"Броят на критично болните пациенти продължава да се увеличава." заяви здравният министър Фахретин Коджа.

От министерството на здравеопазването обявиха , че Турция все още не е преминала "най-лошото" и предупреди, че може дори да премине към "по-лоши дни". Ходът на пандемията не е стабилен. Все още не сме го забавили. Болестта продължава да заразява и убива хора." предупреждават от министерството 

Министър Koджa предупреди в петък, че броят на пациентите, особено в Истанбул, най-населеният град в страната, нараства, като там сега са над 40 на сто от всички случаи в страната.
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?