Следвайте ни

В Румъния: Безплатен цифров сертификат за COVID-19

viber icon

От 1 юли в Румъния ще се активира европейският цифров сертификат за COVID-19,  съобщи държавният секретар в министерството на здравеопазването Андрей Бачу, цитиран от телевизия Диджи 24.

Документът, който има за цел да улесни пътуванията в рамките на ЕС, беше одобрен от Европейските парламент по-рано тази седмица.

Заседание с участието на релевантните институции, за да бъдат уточнени всички необходими детайли, се е провело днес, заяви представителят на румънското здравно министерство. 

Румъния ще има уебсайт, от който от 1 юли сертификатът ще може да бъде свален за трите възможни ситуации - ваксиниран, тестван и преболедувал от COVID-19.

Официално европейският цифров документ ще се издава безплатно – в хартиен и цифров вариант. „Ще има QR-код и ще е наличен в телефоните ни", заяви в Сената държавният секретар в министерството на здравеопазването.

Сертификатът ще доказва, че притежателят му е ваксиниран, излекуван от инфекцията или че е дал наскоро отрицателен тест за. 

ЕС ще се въведе обща рамка, за да се осигури взаимна оперативност и капацитет за проверка на сертификатите в целия съюз.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?