Следвайте ни

В пика на третата вълна сме, британският щам по-бързо поразява дишането ВИДЕО

viber icon

За пореден път в битката срещу коронавируса обръщаме тенденцията на брой положителни тестове и брой излекувани. В рамките на няколко седмици нещата ще се оправят, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинга тази сутрин. Той поясни, че България се намира се във върховата част на третата вълна.

Най-големият натиск върху лечебните заведения в момента е върху областите София-град, Бургас, Шумен и Варна. Натискът върху психиката на хората също е значителен, добави здравният министър. Той призова всички българи да запазят спокойствие и изказа благодарност към лекарите и към ваксинираните, които сега не се заразяват, както и към лекарите от спешна помощ

Може би ние сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксина и се отказват от нея, защото не е тази, която са избрали. Очакваме до края на месец април да получим достатъчно количество ваксини, за да може хората да направят информиран избор, заяви Ангелов.

По отношение на смъртността страната ни е трета в ЕС след Унгария и Чехия и първа на Балканите, допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Особеностите на английския щам по-бързо водят до дихателна недостатъчност, затова има много повече хоспитализирани през третата вълна в сравнение с предишните. Положителността на тестовете обаче е паднала наполовина. Смъртността сега също е значително по-ниска, дори ако сравним последните две седмици, когато сме в пик, с втората вълна. Това отново се дължи на особеностите на новия вариант на COVID-19, добави Кунчев.

ЕАЛ продължава да извършва проверка на останалите ваксини – на „КюрВак“, „Новавакс“, „Спутник” и “Синвоакс”, които все още не са разрешени в ЕС, уточни изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов.

По отношение на доставките – очакваме около 700 000 дози през април, 350 000 от тях ще бъдат РНК ваксини, каза още Кирилов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Вие уфци ли сте та искате мерки във вид на гега

Вие уфци ли сте та искате мерки във вид на гега

01.04.2021 | 16:18

Вирус не се гони с полицейски мерки Който се е опитал с диктатура да управлява и да отнема човешки права краят му е завършвал на ешафода

Отговори
0 0
Иди

Иди

01.04.2021 | 11:54

в някоя болница, бе тикво празна, банкянска. стига си обикалял по улиците. иди да видиш резултата от твоите мерки.

Отговори
2 1
Лили

Лили

01.04.2021 | 11:37

Дано утре да ви лекуват лекари където в момента учат онлайн!

Отговори
4 1
Отивайте си

Отивайте си

01.04.2021 | 10:42

Толкова сте жалки! Избрахте политиката за сметка на здравето! Абсолютно некадърно управление на пандемията. Така става,когато не решават експертите,а един т улуп,чийто мозък е силно засегнат!

Отговори
10 3
Срам

Срам

01.04.2021 | 10:24

Всички сте за затвора! В момента сме в пика на заболяването,а вие отпускате мерките! Забравихте,че сте лекари. Станахте подлоги на Бойко!

Отговори
15 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?