Следвайте ни

В пандемия: Ромите налазиха каруците и хукнаха по улиците

viber icon

Пир по време на пандемия, която е завладяла целия свят, цари в ромската махала „Столипиново“ в Пловдив.  И то само ден след като обявиха, че в града под тепетата има заразени с коронавирус. Страшната новина и факта, че гетото е потенциално гнездо на зараза, не успя да промени навиците на местните.

След като COVID-19 застигна и Пловдив властите обявиха, че ще има засилено полицейско присъствие сред ромите. Освен това трябваше да им се разясни и какво представлява коронавируса и как да се предпазим от него. Действителността обаче е далеч от предприетите на хартия мерки.

Проверка на „Марица“ установи, че животът си кипи нормално, а в „Столипиново“ има само една патрулка. По улиците липсва полицейският бус, който трябваше да обхожда с мегафон квартала и да оглася „Моля всички, граждани спазвайте социалната дистанция, останете по домовете си и не се събирайте на големи групи“.

Вместо това топлото и слънчево време накара жителите на махалата да наизскачат по улиците и всеки да се заеме с това, което му е интересно. Докато едни бяха впрегнали конете и се бяха натоварили на каруците, други залагаха на велосипеда.

А останалите събрани на групи по 4-5 души сладко си приказваха или хапваха сред купчината боклуци. Нито един от тях не спазваше социалната дистанция от метър или два. По-работливите бяха пред къщите си и вадеха пирони от дъски. И те обаче заобиколени от приятели и роднини. „"Няма да ни хване коронавирус, защото имаме имунитет. Всички сме защитени от такива зарази. За какво ще ни ограждат?", казват жителите на „Столипиново“. Баничарниците в махалата също работеха на пълни обороти. Единици бяха тези, който миеха с маркучи пред къщите си.

Не само, че животът си кипи с пълна сила сред тоновете боклуци, но и почти никои от ромите не носи предпазни маски, да не говорим за ръкавици.  Заплахата на институциите да заградят квартала със санитарен кордон все още не се възприема насериозно от никого.

По думите на кмета на район "Източен" Иван Стоянов 28 са пристигналите от чужбина роми към момента. Всички те спазвали карантината.

Снимки: Атанас Кънев.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (2)

Франкенщайн

20.03.2020 | 16:40

Няма място за сравнение.!

Отговори
1 0

случаен

20.03.2020 | 16:22

в циганските махали да се въведе полицейски час - тия от нищо друго не разбират

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?