Следвайте ни

В очакване: Ето кога ще разберем действа ли ваксина срещу COVID-19

viber icon

Първите признаци за ефективност на потенциална ваксина срещу COVID-19 се очакват през есента, каза ръководителят на Глобалният алианс за ваксини и имунизации пред швейцарски вестник, съобщава Ройтерс. 

Сет Бъркли предвижда дълъг път преди ваксините да станат достъпни.

"За съжаление ние наистина не знаем коя ваксина ще проработи и дали въобще ще има такава. Ако имаме късмет, ще получим индикации през есента за ефективността на потенциална ваксина - каза Сет Бъркли в интервю за неделното издание на "Нойе Цурхер цайтунг". Той добави: "След това обаче ще има дълъг път, докато одобрена активна субстанция стане налична в големи количества за световното население", цитира БТА.

Като призова за координирани усилия за производство и предоставяне на евентуална ваксина, Бъркли каза, че е необходимо международно споразумение за изграждане на мощности за бързото й производство, след като бъде открита. "Държавите трябва да работят заедно, за да споделят ваксините си, в случай че сами не успеят да разработят такава", добави той, като допусна също някои ваксини да действат по-добре на младите, а други - на възрастните.

Бъркли призова Световната здравна организация да издаде ясни препоръки за използването и дистрибуцията на евентуална ваксина, така че от нея да не се възползват първо богатите за сметка на най-нуждаещите се. Ако се появи ефективна ваксина в ограничено количество, тя първо трябва да се използва за имунизиране на здравните работници, добави той.

novini.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?