Следвайте ни

В Израел бият трета игла, у нас едва 15% са ваксинирани

viber icon

От края на миналата седмица в Израел започнаха нова имунизационна кампания за вече напълно ваксинираните с две дози. Според информацията, дадена от здравните власти в страната, на трета бустерна доза от препарата на „Pfizer/BionTech” подлежат хората над 60-годишна възраст. Целта е да се подкрепи имунитетът им по време на разразилата се нова вълна от „Делта“ варианта на вируса.  

Това се случва на фона на зачестилите инфекции сред ваксинираните в Израел, които затвърдиха скептицизма към противовирусните препарати. Данните показват, че към 20 юли при над 60% напълно ваксинирано население средния брой на новорегистрираните инфекции за ден достига до 775 случая. Това е най-високото ниво от март месец. Хоспитализациите също са се увеличили - по 120 средно на седмица. Значителното покачване се дължи на разпространението на „делта“ варианта в страната. 

Тъй като нивото на антитела срещу вируса намалява с течение на времето, в Израел са решили да затвърдят постигнатото с допълнителни дози.  

У нас положението е различно. При едва 15% ваксинационно покритие в страната лятото даде момент за разтоварване на здравната система, който успокои хората, че пак сме се разминали с най-лошото. Тази седмица обаче усетихме началото на новата вълна на вируса. 393 са новите случаи от първия работен ден. Това е рязко покачване, тъй като през юли бяхме свикнали новозаразените да не надвишават 50.  

Сметките показват, че по логистика не сме толкова далеч от Израел. При добро желание можем да се справим за около месец и половина, така че да достигнем същите проценти на напълно ваксинирани. Това може да се случи при условие, че България ваксинира по 50 хиляди души на ден, така че за 9 дни броят на имунизираните поне с една доза да достигне заветните 4 милиона и 200 хиляди. 

Въпреки теоритичната възможност тенденцията обаче ясно показва, че желаещите ваксина българи са се изчерпали отдавна. Това на практика означава, че предвид запасът с ваксини, с който разполагаме, няма да има проблем да последваме модела на Израел. Етичен обаче е въпросът, тъй като ваксини в световен мащаб все още не достигат. Ако при ковид все пак можем да говорим за стаден имунитет, то тогава цялата идея за трети дози ще се обезсмисли напълно в българския контекст, който се оказва огледало на случващото се глобално.  

15% ваксинирани българи и 15% световно ваксинационно покритие. Неравномерно разпределение на ваксините обаче по различни причини.

Греховно ли е нежеланието при изобилие на фона на недостига и недоимъка? 

Въпросите тепърва ще намират своите отговори. Принципът „проба-грешка“ винаги е водил човечеството в откриването на истината. Колко болезнена ще бъде тя предстои скоро да разберем.

 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Радка Пиратка

Радка Пиратка

05.08.2021 | 08:48

тези вълни май ще са като нашите вълни в климактериум много често и много ненадейно, очаквам септември гама щама да ни нападне а около Нова година хикс щама. Междувременоо Pfizer отчели 134 милиарда печалба. Честито.

Отговори
1 0
Вируси

Вируси

05.08.2021 | 00:01

Стига с тази първа игла, втора и за сега и трета игла. С тези игли не звучи добре, ей журналисти не се правете на интересни със елементарни и бих казал улични изказвания, какви са тези игли, има ваксиниране. Първа, втора и трета ваксина толкова ли е сложно. просто не плашите хората, не е добре така, нали гоним план за тези имунизации, ами как ще стане това с тези приказки като хората се стресират с тези игли.

Отговори
3 0
Кмета на Симитли

Кмета на Симитли

04.08.2021 | 22:42

Бия на Тиквунчо кожена игла

Отговори
4 2
И още

И още

04.08.2021 | 21:21

СЗО въведе мораториум за бустера до края на септември, не стигат ваксините за всички страни. Първото съобщение за над 60 % повторно заразени след пълно ваксинирани във възраст над 60 бе тяхно

Отговори
4 1
БТВ

БТВ

04.08.2021 | 16:56

Израелците хем са ваксинирани 70% и пак имат колкото нас заразени?!

Отговори
16 0
и така до N-тата игла

и така до N-тата игла

04.08.2021 | 20:30

Нагледно колко са "ефиктивни" ваксините!

Отговори
8 2
Някой знае ли

Някой знае ли

04.08.2021 | 16:55

Ще има ли четвърта доза?

Отговори
19 2
при над 60% напълно ваксинирано население  ..........

при над 60% напълно ваксинирано население ..........

04.08.2021 | 16:55

Поредната вълна. Ха ха ха. Нов бил щама. Ама много заразен бе. Мен ми се чини,че тия РНК-бози никаква работа не вършат, даже напротив - бутат здраво надолу имунната система и хората боледуват още повече. Ама иначе - Делтата от Индия е виновна. Щото Индия е далече и не може да се защити.

Отговори
14 3
Тина

Тина

04.08.2021 | 22:11

Ама, че си умник. Къде си завършил и какво?

Отговори
1 5
до Тина

до Тина

05.08.2021 | 06:45

Във вашто селско училище при ходжата на барчинката, ма Тинке!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?