Следвайте ни

В Истанбул става страшно! Стойте си в града, за да не разнасяте COVID-19, призоваха от Анкара

viber icon

Турският министър на здравеопазването призова жителите на Истанбул да не пътуват в провинцията, припомняйки, че най-големият град в страната представлява 40 процента от всички случаи на COVID-19 в страната.


„Ако сте в Истанбул, не напускайте града. Може да сте разпространител без симптоми, може да сте неоткрит контакт. Освен1 ако не е необходимо, отложете пътуването си “, написа министърът на здравеопазването Фахретин Коджа в Туитър.


Министърът също така посъветва да не се посещават възрастните хора, като каза, че контактът може да бъде опасен.


Koджa също предупреди хората, които планират да пътуват до мегаполиса. Той призова хората да проверят за възможни симптоми седем дни преди планираното посещение и да отменят пътуването си, ако имат някакви симптоми на коронавирус.


Осман Билгин, управител на западната провинция Къркларели, близо до Истанбул, предупреди, че броят на случаите на вируси се е увеличил значително в града.


„Отделенията за интензивно лечение в градските болници са почти пълни. Към този момент не можем да управляваме правилно огнището при такива условия. Може да се наложи лекарите да направят избор между пациентите”, каза Билгин.


Той отбеляза, че 50 процента от случаите в Къркларели произтичат от домашни посещения и контакти между членове на семейството в едно и също домакинство.


Длъжностни лица, включително членовете на Научния съвет на Министерството на здравеопазването, в момента обсъждат възможните мерки, които трябва да бъдат въведени в лицето на нарастването на броя на инфекциите в цялата страна.


От днес влезе в сила най-строгото ограничение до момента в Турция. Максимум до 22 часа вече ще работят  ресторанти, театри, кина, концертни зали, басейни, фризьорски, фитнес и сватбени салони и др.
Изключение се прави само за кафенета и ресторанти, които ще предлагат храна само за вкъщи след 22 часа. 
От днес гражданите над 65 годишна възраст в Бурса, които не работят, ще имат право да излизат извън домовете си единствено от 10 до 16 часа. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Но комент

Но комент

04.11.2020 | 12:42

Интересно какъв коментар да направи човек на такъв дебилски коментар Истамбул град който през нощта замръква с население от 15 милиона люде а през деня става 25 милиона как ще бъде затворен Пълна дебилщина За кой найстина ги пишете тези боклуци и най паче ЗАЩО

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?