Следвайте ни

В Истанбул ще продават хляб само срещу свидетелство за ваксинация

viber icon

Хората, които все още не са получили своите COVID-19 ваксини, няма да бъдат приемани в хлебарниците в шест района на Истанбул. Това гласи решение, взето от представител на Камарата на пекарните в Истанбул. 

„Тъй като броят на новите случаи на коронавирус започна да се увеличава, ние бяхме принудени да вземем това решение. И като пекари, ние се опитахме да направим това, което ни се полага като отговорност. Затова ще проверяваме дали гражданите, които идват в пекарните, са ваксинирани или не.

Ще изискваме ваксинационен сертификат, или поне документ за получена една доза от ваксините. Няма да продаваме хляб на тези без ваксинация. Засега сме взели това решение в шест области ”, заяви представителят на Есенлер от Камарата на пекарните в Истанбул Мустафа Шичек.

Шичек изрази желанието си тази нова мярка да бъде разширена, за да обхване всички пекарни в Истанбул и дори в Турция. „Тъй като икономиката на Турция няма да може да издържи нов процес на блокиране. Ще започнем да прилагаме това решение от следващата седмица“, каза той.

Халил Ибрахим Балчи, ръководителят на Турската федерация на пекарите (TFF), от друга страна се противопостави на обявяването, като заяви, че подобна мярка не е законна.

Изявлението е направено седмица след като представителите на ресторантьорската и музикалната индустрия в страната призоваха правителството да направи задължително представянето на сертификати за ваксинация за клиентите, които влизат в техните заведения. Като се надяват по този начин да избегнат евентуален локдаун на есен. 

Те отбелязаха, че по време на пандемията от COVID-19 няколко бранша са силно пострадали и че ваксинациите вече не трябва да бъдат личен избор, а обществена отговорност.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Даня Доганова

Даня Доганова

04.08.2021 | 17:25

Председателят на федерацията на пекарите Халил Ибрахим Балджъ опровергава тази новина и определя разпространяването ѝ в медиите като безотговорно. Той твърди, че засега не става въпрос за такава мярка. Засега. 'Aşı olmayana ekmek verilmeyecek' iddiası yalanlandı https://www.haber7.com/guncel/haber/3126144-asi-olmayana-ekmek-verilmeyecek-iddiasi-yalanlandi?fbclid=IwAR2MfhTDqAlaBmTjmXRpTOmhWRy8ED_lM0b8pd1P6bc5ylmg4b9re6uyvis

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?