Следвайте ни

Уволняват служители без маска в офиса заради COVID-19

viber icon

Служител, който отказва да носи защитна маска в офиса, може да бъде уволнен без обезщетение, обяви турския всекидневник "Хюрийет". Отказът да се носи защита на фона на пандемията можел да се разглежда като пряко нарушение на политиката по заетостта, наложена от турското трудово законодателство.

„Това дава право за прекратяване на трудовия договор с валидна причина“, каза трудовоправният експерт Ахмет Карабъйък, който разговаря с работодател по въпроса.

На въпрос дали има законово основание да уволни служител, който отказва да носи защитна маска в офиса, при условие, че работодателя е предоставил на всички 30 служители достатъчен брой маски, Карабъйък заяви: работодателят може с право да накаже и до и да уволни служителя, защото той застрашава безопасността на работното място.

Това е предвидено в трудовото законодателство на страната.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?