Следвайте ни

US проучване: Само някои маски пазят от COVID-19

viber icon

Кой е най-видимият символ на борбата срещу COVID-19? Очевидно - маската, но не всяка защитава, пише чешкият информационен сървър lidovky.cz.

Според скорошно проучване на изследователи от американския университет Дюк в Северна Каролина някои маски дори може да се окажат вредни. Това се отнася главно до временните маски във вид на шалче във формата на кръг, твърдят американските изследователи. Например като тези, които носят бегачи или колоездачи. Популярни са в пандемията, защото лесно се нахлузват през главата, а после с едно движение закриват устата и носа там, където е задължително. Според учените тези шалчета разбиват големите капчици аерозол, който изпуска човек при говор, на по-малки. Но малките издържат по-дълго във въздуха, тъй като по-големите частици падат по-бързо на повърхността. Проучването им е публикувано в научното уеб списание Science Advances.

Вярно, да носиш нещо на лицето си е по-добре, отколкото да нямаш нищо. Но е вярно и друго - че е безсмислено и безотговорно да се имитира защита от страшния вирус.

Учените са тествали над дузина маски и респиратори, независимо дали са масово произведени или ръчно ушити. Създават скала, която отразява степента, в която изследваната защитна маска може да предотврати разпространението на капчици при говорене, които, оказва се, са насърчаваща за коронавируса среда.

Кои се оказват надеждните маски? Респираторът N95 без клапан, препоръчан за употреба от медицински специалисти, печели теста. Почти идеално защитава както носителя, така и всички около него.

Хирургична маска с ламаринена пластина за носа е посочена като риск за несъвършено прилягане на лицето, но все пак е на второ място.

Според изследователите по-високата защита зависи от броя на слоевете, които анализираните маски предлагат, или от какъв материал са направени. Колкото повече са слоевете, толкова по-висока е защитата. В идеалния случай това трябва твърдо да е текстилен материал и не бива да е само един слой, смятат изследователите. Памучните трислойни маски са на трето място, според американската класация.

Респираторът N95 с клапан се оказа на 6-а позиция в теста. Установено е, че макар да осигурява желаната защита на потребителя, същото не може да се каже и за другите около него.

Плетената маска не пази особено добре, защото влакната й са разположени твърде далече едно от друго, което я прави пропусклива.

Шалчето във формата на кръг, широко използвано от бегачи и колоездачи, напълно се провали в проучването, пише още изданието. Според авторите на изследването, то разгражда големите аерозолни капки на по-малки, които след това издържат по-дълго във въздуха в сравнение с по-големите, а точно това не е желателно, защото помага за разпространението на коронавируса. Според US изследователите шал, наречен "бандана", също се оказва неподходящ за защита от коронавируса.

Колкото до домашно ушитите маски, чешкото здравно министерство препоръчва на сайта си как да се грижим за тях - "Сварете ги, изперете ги!", пише там. В противен случай и тази защита ще стане контрапродуктивна като "шалчето" на велосипедистите", добавя lidovky.cz.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?