Следвайте ни

Ужасът идва! Чакаме 8 часа по летища заради COVID

viber icon

Проверките за Covid-19 на летищата могат да изправят пътниците пред осемчасово изчакване при заминавания и пристигания, заяви Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

IATA заяви, че времето, необходимо за чекиране, проверка на сигурността, граничен контрол и вземане на багаж, вече се е удвоило до три часа, дори при пътуване с намален капацитет. Ако броят на пътниците се върне до нивата преди Covid, това ще увеличи до осем часа чакането, съобщава „Нешънал“.

Генералният директор на IATA Уили Уолш призова правителствата да се споразумеят за стандарти за цифровите здравни сертификати, за да се намалят закъсненията.

„Никой няма да толерира часовете за чакане при регистрация или за гранични формалности“, каза той. „Технически решения съществуват. Но правителствата трябва да се договорат за стандарти относно цифровите сертификати. И те трябва да действат бързо."

Великобритания отмени забраната си за чуждестранни туристи на 17 май, но пътуване без карантина е възможно само за малък списък с одобрени държави.

Франция и Германия наложиха по-строги ограничения на Великобритания поради опасения относно варианта B.1.617.2, идентифициран за първи път в Индия.

Туристическата индустрия иска зеленият списък да бъде разширен, за да включва страни като Испания, която отваря врати за британските туристи.

ЕС се надява да въведе сертификата до края на юни, който ще позволи на хората да докажат, че са били ваксинирани, тествани отрицателно за Covid-19 или наскоро възстановени от болестта.

IATA призова лидерите, които се срещат във Великобритания на срещата на върха на Г-7 следващия месец, да договорят условията за универсален сертификат.

„Добра първа стъпка би било споразумение за Г-7 с принос от индустрията за общ набор от изисквания за пътуване“, каза Уолш. „Ако Г-7 предприеме тези мерки, свободата на пътуване може да бъде безпроблемно възстановена за около една трета от всички пътуващи."

Според данните на IATA пътниците обикновено са прекарвали час и половина на летището преди пандемията. Това се е удвоило до три часа, главно поради по-дългото чакане при регистрация и граничен контрол.

Според нея общото време ще достигне пет часа и половина, ако трафикът се върне на 75 процента от нивата си отпреди кризата и осем часа при 100 процента трафик. Броят на пътниците в момента е на около 30 процента от нивата преди пандемията, каза Уолш

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?