Следвайте ни

Ужас без край! Британският щам мутира отново, ваксините може да не го спрат

viber icon

Нови притеснителни новини за пандемията от коронавирус дойдоха от Великобритания. Учени от Острова обявиха, че местният и по-заразен вариант на заразата е мутирал отново. Настоящата мутация наподобява тази на южноафриканския и бразилския варианти, които успяват да устоят на някои ваксини и да намалят тяхната ефективност, пише Би Би Си.

При лабораторно изследване на проби е открита мутация с име Е484К. Тази промяна може и да повлияе върху ефекта на ваксините, макар настоящите позволени за ползване на територията на Острова да се смята, че ще се справят и с нея.

 Великобритания ще тества 80 000 души за южноафриканския вариант на COVID-19
Учените са категорични, че тази промяна не фигурира във всички случаи на британския вариант, като до момента са намерени едва шепа случаи с Е484К.

 Здравните експерти посочват, че не е нещо необичайно настоящите вируси да продължат да мутират по начин, който да им позволи по-бързо разпространение.

Все още не е напълно ясно дали тази мутация наистина успява да избегне напълно ваксините. Ранни проучвания сочат, че Е484К може да игнорира антителата от предишни заболявания. В същото време проучвания на ваксината на „Модерна“ показват, че тя е ефективна и за тази мутация, макар да е по-малко.

Още две ваксини – тези на „Новавакс“ и „Янсен“, изглежда предоставят някакъв тип защита.

Но дори и събитията да се развият по най-неблагоприятния начин, фармацевтичните гиганти могат да променят препаратите и да пуснат в употреба такива, които предпазват и от новите мутации.

Учените посочват, че макар тази мутация да е открита на няколко места по света, независимо една от друга, е обнадеждаващо, че вирусът се променя по един и същи начин навсякъде. Това показва, че има определени „предпочитания“, които могат да бъдат специално таргетирани с ваксините.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай