Следвайте ни

Удвояват доставките на ваксината на "Пфайзер" в ЕС

viber icon

Европейската комисия е договорила удвояване на доставките от ваксината на "Пфайзер", предаде БТА.

Опитът да се осигури по-голямо количество от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" идва, след като 27-членният блок повиши първоначалната си поръчка от 200 милиона дози до 300 милиона. Ако опцията в новото споразумение бъде приложена, това ще увеличи общия брой на дозите до 600 милиона, което би било достатъчно за ваксиниране на две трети от населението на ЕС на базата на режима на двуразова ваксинация, стана ясно преди дни.

 Изследване показа, че ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" може да защитава срещу мутацията, открита в двата силно заразни варианта на новия коронавирус, появили се във Великобритания и Република Южна Африка, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Тези вариации на вируса предизвикват глобална тревога. В тях е открита мутацията N501Y върху малка част от протеина на "шипа" на вируса. Смята се, че заради нея заразата се разпространява по-бързо.

Повечето от ваксините, разработени по света срещу новия коронавирус, обучават тялото да разпознава този протеин и да се бори срещу него. "Пфайзер" и изследователите от медицинския клон на университета на Тексас в Галвестън са извършили лабораторни тестове, за да установят дали мутацията пречи на способността на ваксината.

Използвани са кръвни проби от 20 души, приели ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" по време на проучването й. Антителата при тези хора успешно са отклонили вируса в лабораторни условия, сочат резултатите от изследването, публикувано на научен уебсайт. Те са предварителни и все още не са преминали независима оценка, което е ключова стъпка в медицинските изследвания.

Но резултатите са "успокоителни, че поне тази мутация, която е една от тези, които будят най-голяма тревога, изглежда не е проблем", каза д-р Филип Дормицър, главен учен на "Пфайзер".

Вирусите постоянно претърпяват малки промени при пренасянето от човек на човек. Учените използват тези леки модификации, за да проследят как коронавирусът се придвижва по света след първоначалната му проява в Китай преди около година.

Според британски учени вариантът на вируса, открит във Великобритания и превърнал се вече в доминиращ в части от Англия, все още изглежда уязвим на ваксините. Мутацията вече е засечена в САЩ и много други страни по света.

Вариантът, открит в РЮА, има допълнителна мутация E484K, която тревожи особено учените.
Изследването на "Пфайзер" установява, че ваксината изглежда ефективна срещу 15 допълнителни мутации, но не е тествана срещу E484K. Тези изпитания предстоят, каза д-р Дормицър.

Ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и на американската компания "Модерна" използват синтетична РНК технология и може бързо да бъдат адаптирани, за да действат срещу нови мутации на вируса, ако се наложи. Според учени промяната във ваксините е възможна в рамките на до шест седмици.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?