46

Удължават ковид мерките, вижте новата ЗАПОВЕД

Противоепидемичните мерки в страната остават в сила до 12 октомври. Това става ясно от заповед на Здравното министерство, която влиза в сила от днес (06.10.22 г.). 

Удължените мерки предвиждат задължително носене на предпазни маски в лечебните заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Изключение се допуска за деца до 6-годишна възраст.   

Всички хора, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 м. 

Работодателите и ръководствата във висшите учебни заведения имат ангажимент да проветряват редовно помещенията и да осигуряват дезинфекция. Не трябва да се допускат на работа или в университета хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други). При възможност и по преценка те ще трябва да организират и дистанционна форма на работния процес (надомна работа/работа от разстояние) и/или работно време с променливи граници или работа на смени. В обществените и търговските обекти е задължително да може да се осигури дистанция от метър и половина, както и да има поставени дезинфектанти на входовете. 

Задължително остава и провеждането на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и
възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Долу троловете

Долу троловете

07.10.2022 | 07:11

Не са загубили близки ки не са били в болница но им го пожелавам от все сърце

Отговори
0 1
важен въпрос

важен въпрос

06.10.2022 | 17:03

и за това ли путин е виновен? Айде бързо народе ваксини на примоция, направо в челата си ги шийте

Отговори
10 4
мда

мда

06.10.2022 | 17:03

не може да се борим с инлацията затова ей ви малко кромид да мислите за друго... из дневника на евро-атлантически депутат :)

Отговори
14 1
цирк

цирк

06.10.2022 | 17:02

хахахаха деба и пропагандата. Грипа стана ковид, инфлацията стана нещо нормално, мъжете стават жени пак е нормално, мале мале това е рай за хора без критично мислене, останалите няма да се дадем на тия лъжи!

Отговори
14 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?