Следвайте ни

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли

viber icon

"Поразредете се малко, за да мога да говоря. Да има два метра дистанция". Така се накара премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на Министерски съвет. Премиерът влезе в залата с маска, както и всички министри.

Припомняме, че Министерският съвет приема нови правила за категоризацията на заведенията. Министрите ще заседават по 21 точки на днешното си редовно заседание.

Борисов даде думата на здравния министър Кирил Ананиев, който изложи пред колегите си предложение за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли. По думите му има увеличаване на разпространението на коронавируса и увеличение на броя на заразените медицински специалисти.

"Към днешна дата те са 371 човека, което не е добър факт. Полагаме всички грижи и условия, които са необходими", добави Ананиев.

Здравният министър каза още, че вирусът продължава да е с неясен произход. Според него заразител може да бъде не само болен човек, но и асимптомен преносител.

"Предлагам днес да приемем решение, с което да удължим извънредната епидемична обстановка до 15 юли 2020 г. През този период ние няма да налагаме стари и тежки мерки. Ще продължим да налагаме тези мерки, които сме обявили и до този момент", обясни министърът на здравеопазването.

Ананиев предложи извънредната епидимиологична обстановка да продължи до 15 юли. Какво влиза в мерките - забрана за влизане на лица от определи страни, дистанция, хигиена.

Премиерът от своя страна каза, че мисли да подкрепи Ананиев.

"Явно, когато направиш жест, той не се разбира. Отворихме дискотеките, да се забавляват хората. Съжалявам, демокрацията е за дисциплинираните. И сега, доста хора отидоха в Гърция на почивка - всеки с маска, с шлем., Ние едва ли не  - подигравка. За радост броя на оздравелите нараства, посочи премиерът.

"Колко професори и доценти казаха, че ще си скъсат дипломите пред мен, ако това нещо не отмине юли месец. Не само, че не отмина, ами се и засилва. Виждате, че си се заразяват хората, както през зимата", коментира Борисов.

"Нищо не правим повече, че да притесним хората. Вижте спряхме и брифинги", заяви той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ГЮРО

ГЮРО

24.06.2020 | 19:28

Всеки народ си заслужава управниците. Както всяко овче стадо си заслужава овчаря. А когато народът е овчи, мутренската идилия е пълна. Ша Му снимате нощното шкафче, а?

Отговори
0 0
Hoax

Hoax

24.06.2020 | 13:03

Show must go on !

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?