Следвайте ни

Училищата с по-голяма вероятност да затворят заради грип, отколкото заради COVID-19

viber icon

От близо 130 000 учители в страната по шестима се заразяват средно на ден, докато при учениците е много по-малко. В случай на едно заразено дете, целият клас се карантинира, но като цяло коефициентът на заразяване е между 1,1 и 1,2, което е малко. Това сподели в предаването "Лице в лице" по bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

,,Министерството на здравеопазването в момента обсъжда при какви прагови стойности едно училище ще премине в електронна среда на обучение. Една от тези прагови стойности е 20 процента заболеваемост, но тук искам да уточня, че това не означава само заболяваемост от коронавирус, но и при всякакъв друг грип. С други думи, много по-вероятно е училищата да затворят заради грип, отколкото заради COVID-19'', обясни министър Вълчев и посочи, че от началото на учебната година малко над 500 деца са поискали да учат онлайн.

Няма такова нещо като изолатор. Изискването е децата със симптоми да се отделят от останалите – било то в отделна стая или дори навън, ако времето го позволява, каза още просветният министър.

,,Всички сме малко или много стресирани покрай тази пандемия. Това е една рискова болест и не трябва да пренебрегваме мерките. Смея да твърдя, че сферата на образованието е относително спокойна, дисциплинирана и подредена'', допълни още Красимир Вълчев.

Накрая той припомни, че в бюджета за догодина са предвидени 360 милиона лева за увеличение на заплатите на учителите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?