Следвайте ни

Истината за COVID-19: Ето защо вирусът е по-опасен от сезонния грип

viber icon

Още в началото на епидемията от коронавирус имаше хора, които казваха, че COVID-19 не е по-опасен от обикновен грип. Има ги дори и сега. Но ново проучване на New England Journal of Medicine, публикувано в четвъртък показва, показва защо новият вирус е много по-опасен от грипа.

След като група от учени изследват дробовете на пациенти, починали от коронавируса, те откриват, че той атакува лигавицата на кръвоносните съдове, което го различава много от обикновения грип. 

След аутопсиите става ясно, че пациентите, загинали в следствие на COVID-19, са развили и микроскопични кръвни съсиреци. В отговор на атаката, в белите дробове се наблюдава развитието на нови, малки кръвоносни съдове.

Много лекари, които се занимават с лечението на COVID-19, описват щетите, които той нанася на кръвоносната система. Нещо, което не е присъщо на респираторен вирус.

"Различното при COVID-19 е, че белите дробове не се сковават или нараняват, или унищожават, преди да има хипоксия, (медицинският термин за лишаване от кислород), обяснява Стивън Менцер, професор по хирургия в Медицинския университет в Харвард и част от екипа, който провежда изследването. - По някаква причина, в допълнение към щетите, които нанася грипът, има и фаза, която засяга кръвоносните съдове."

Учените сравняват белите дробове на хората, починали от COVID-19, с тези на хора развили пневмония от грип. Проучването обаче не изследва останалите органи като бъбреци и черен дроб, където, според други експерти, коронавирусът също нанася щети.

Броят на големите съсиреци в белите дробове е почти сходен между пациентите с грип и тези с коронавирус. Но при пациентите с COVID-19 се наблюдават девет повече микроскопични кръвни съсиреци в малките капиляри и въздущни торбички, които позволяват на кислорода да премине в кръвта и извеждат въглеродния диоксид от тях. Вирусът поврежда стените на тези капиляри и пречи на обмена на тези газове, пишат учените в изследването.

Те също така откриват възпалени и повредени клетки в лигавицата на кръвоносните съдове на пациенти с COVID-19.

Но най-изненадващо е, че болните от SARS-CoV-2 развиват нови кръвоносни съдове.

"В белите дробове на пациентите с коронавирус се наблюдават голям брой нови кръвоносни съдове", гласи изследването. Според Менцер, това може да се дължи на факта, че белите дробове се опитват да прехвърлят повече кислород в хипоксичната тъкан.

"Това може би е едно от нещата, които позволяват състоянието на хората да се подобри", казва той. Екипът му се опитва да намери и генетични различия, които биха могли да помогнат да се предскажае при кой болестта би се развила по-тежко, но не успяват.  Досега COVID-19 удари силно определени групи, включително възрастните хора, афро-американците и хора със заболявания като диабет.

"Пациентите, които успяват да се възстановят, развиват респираторен синдром, а при тези, които умират, често има усложнение в кръвоносната система", обяснява Менцер.

dnes.bg

Коментари (7)

Скапани китайски подлоги

Скапани китайски подлоги

25.05.2020 | 20:01

Мрете всичките дето лижете китайските им пишки нешастници. Дано ви умрат всичките роднини от вируса а вие да изгниете в черен човал от тоя вирус скапани боклуц и!

Отговори
0 0
ГЮРО

ГЮРО

25.05.2020 | 14:34

Лабораторията в скапания Ухан е била финансирана от Бил, Обонго, и други "филантропи", с цел създаване на "подходящи" вируси. А после обвиненията се хвърлят върху китайските власти. ФАЩовете са пръснали такива лаборатории по целия свят, над 100 са, да произвеждат "военни лекарства". ФАЩовете са се отказали от Договора за забрана на бактериологическите оръжия през 2001г. От какъв зор трябва да им имаме доверие, при положение, че точно те имат интерес всячески да онслабят Китай?

Отговори
3 2
Аре мри

Аре мри

25.05.2020 | 20:00

Мри бе китайски гъзолизник!

Отговори
1 0
Китай УБИЙЦИ

Китай УБИЙЦИ

25.05.2020 | 20:03

Убиха си журналистите и докторите които искаха да алармират. Прикриха за опасноста от вируса а вие им лижете гъзовете китайски МАМКА ВИ МРЪСНА МРЕТЕ!

Отговори
1 0
нарича се КИТАЙСКИ ВИРУС

нарича се КИТАЙСКИ ВИРУС

25.05.2020 | 11:16

Скапани китайолизци НАРИЧА СЕ КИТАЙСКИ ВИРУС а не КОВИД мамка ви мръсна гъзолизци!

Отговори
1 5
"НОВИЯТ" вирус = NOUVEL!

"НОВИЯТ" вирус = NOUVEL!

25.05.2020 | 17:39

Как се нарича НОВИЯТ вирус се определя от СЗО на ООН, многознайнико, а не от агитки и фЕнове. Изучавам китайски език КАНТОНЕЗ. Тренирам на брюнетки

Отговори
1 1
от КЗО ли имаш предвид

от КЗО ли имаш предвид

25.05.2020 | 19:59

Ей китайски гъзолизник . Я ходи да им лапаш чурката на тия жълтури гове до нещ астно! Боклуц и като тебе заслужават с мърт!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?