Следвайте ни

Учени за Covid-19: Безсимптомните заразени са 4 типа

viber icon

Заразените с вируса SARS-CoV-2, които не показват никакви симптоми на заболяването, могат да бъдат четири типа, като два от тях са опасни за другите хора, защото могат да ги заразяват. Така смятат италиански експерти, цитирани от вестник “Кориере дела сера”.
Според Матео Басети, директор на отделението за инфекциозни болести в поликлиниката “Сан Матео” в Генуа, все още няма окончателни научни заключения за ролята при разнасянето на заразата от страна на позитивните за коронавирус без симптоми. Често те дори не знаят, че са заразени. Въпреки това експертите ги разделят на 4 групи, пише 24 часа.

Първият тип са заразени без абсолютно никакви симптоми – те се смятат за много малко заразни за другите хора, тъй като при тях вирусният “товар” е много нисък. Вторият тип са хората, при които вирусът се намира в инкубационна фаза, и ще проявят оплаквания в рамките на дни. Третият тип са хората с много леки симптоми – те нямат температура, кашлица или дихателни проблеми, а може би само лек конюнктивит. Четвъртият тип са хора, които са преболедували и все още са положителни, но клинично са оздравели. От тези четири типа най-опасни за здравите хора, тъй като могат да ги заразят, са вторият и третият тип.

И при четирите типа заразени без симптоми обаче резултатът от теста за вируса е положителен. Разликата в случаите произтича от това доколко е силен първоначалният заряд - “товарът” на вируса, количеството на инфекциозни частици То не се измерва при тестовете в различните лаборатории. Това може да се направи единствено в някои специализирани центрове за изследване на движението на епидемията. Според Басети е много важно четирите типа заразени без симптоми да бъдат разграничени едни от други, защото едните могат да предават заразата, а другите – не. Той смята, че хората с висок заряд на вируса трябва да бъдат поставени в изолация, докато онези с нисък “товар” няма да инфектират с вируса други. Басети препоръчва при очакваната втора вълна наесен хората да бъдат ваксинирани за грип, за да се може да се разграничи сезонната инфекция от коронавируса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?