Следвайте ни

Учени: Смъртността от COVID-19 рязко нараства

viber icon

През ноември се очаква смъртността от Ковид-19 да нарасне значително. А носителите на вируса, които нямат симптоми, се превръщат във все по-голяма заплаха за рисковите групи. Учени на "Роберт Кох" представиха проучване, пише факти.бг.

Втората вълна на пандемията от коронавирус се оказа по-мощна от първата, показват статистическите данни от повечето страни в Европа, вкл. Германия и България. В същото време в Германия смъртността от Ковид-19 през месеците септември и октомври е била относително ниска в сравнение с тази от пролетта. Но в началото на ноември тя рязко започна да нараства, предупреждават германски учени.

С помощта на различни математически модели учените са направили няколко прогнози за Германия, които обаче по всяка вероятност важат също и за други страни със сходен ръст на инфекциите. Изследователи от Института „Макс Планк" в Гьотинген са установили, че през лятото и до началото на есента със SARS-CoV-2 са се заразявали най-вече хора под 60-годишна възраст.

Очаква се сериозно увеличение на смъртните случаи

„Изхождайки от това, че от заразяването до настъпването на евентуална смърт изминават средно 14 дни, авторският колектив от Гьотинген стига до извода, че след рекордно високия брой новозаразени в края на октомври и началото на ноември (по 18-19 хиляди на денонощие) към средата на ноември ще има сериозно увеличение на смъртните случаи.

Ако в края на октомври в Германия имаше по около 300 смъртни случая на седмица във връзка с коронавируса, през ноември те вероятно ще се увеличат и може да са между 500 и 800 за седмица, казва Виола Приземан от изследователския екип.

Тази прогноза изглежда вече се сбъдва: Институтът „Роберт Кох" съобщи, че в Германия досега са починали 11 306 души с Ковид-19, а заразените от началото на годината са 668 114.

Приземан смята, че от началото на есента все по-често се заразяват хората над 60 години, а общото нарастване на инфекциите постепенно претоварва здравната система. Поради това не винаги могат щателно да се проследят контактите на всички заразени. Едно от последствията е, че все повече асимптоматични носители на вируса неволно се превръщат в заплаха за хората от рисковите групи, в това число за по-възрастните.

За да си възвърнем контрола над епидемичната обстановка, е необходимо спешно да бъде намален броят на новите инфекции. В противен случай неминуемо ще трябва да бъдат наложени много по-строги мерки. Особено ако се стигне дотам, че болниците изчерпат свободните си капацитети, гласи един от изводите на авторите на изследването.

Усилия в името на основната цел

Учените от Гьотинген приветстват въведения на 2 ноември частичен локдаун, който ще продължи до края на месеца. Виола Приземан не се ангажира с преценка до каква степен скоростта на разпространение на вируса може да бъде забавена от това, че ресторантите са затворени, а културният живот е замрял. Но тя приветства всички мерки, които спомагат за постигането на основната цел – да бъде намален броят на новите инфекции до размер, който ще позволи на здравните власти отново да проследяват и прекъсват веригите от инфекции.

През лятото (до средата на септември) Германия се справяше успешно с тази задача. Да припомним, че през този период смъртността от Ковид-19 в страната беше много ниска.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Неочакваности

Неочакваности

08.11.2020 | 21:42

Полуживот на вируса е няколко часа при температура 27 и 24 часа при 10. А Мичиганска студия Йохан Канти докладва автоимунни антитела и връзката им с тежкото протичане. Неясно кой е тригер за автомунните антитела, но възможно ново лечение е плазмафереза

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?