Следвайте ни

Учени с важна новина за ваксините и преболедувалите COVID-19

viber icon

 


В ново проучване, публикувано в през седмицата, изследователи от Училището по медицина Айкън в Ню Йорк отбелязват, че участниците, които преди това са били заразени с коронавирус, са дали еднакъв или по-висок отговор на антитела, след като им е била приложена първата доза от mRNA-базирана ваксина, отколкото тези, които не са изкарали вируса и са получили две дози от същата ваксина.


Изследването също е установило, че хората, които преди това са се заразили с вируса, съобщават за неприятни странични ефекти като главоболие, треска и болки в мускулите или ставите по-често от тези, които никога не са имали вируса след първата доза ваксина. 


Според тези резултати учените предполагат, че хората, които преди това са били заразени с коронавирус, могат да получат само една доза ваксина, за да създадат същия имунитет като тези, които не са се заразили с вируса и са получили две дози от ваксината.


„Промяната на политиката за даване на тези индивиди само на една доза ваксина няма да има отрицателно въздействие върху титрите на антителата им, ще им спести ненужна болка и ще освободи много спешно необходими дози ваксина“, отбелязва изследването.


Д-р Фатих Шахинер, медицински микробиолог и вирусолог от Университета по здравни науки, Медицински факултет Гюлхане в столицата Анкара, е съгласен с това проучване.


"Прилагането на втората доза ваксина на боледувалите от коронавирус няма да има съществена полза. И с една доза ваксина, дадена на тези хора, е възможно милиони повече хора да достигнат до ваксина и да развият имунитет срещу вируса", каза Шахинер в ексклузивно интервю за Анадолска агенция.


"Тъй като човек, излекуван от инфекциозно заболяване, вече има защитен имунитет до известна степен, имунната му система възприема ваксината като нова инфекция и реагира силно", каза той.


Ето защо неприятните странични ефекти на ваксината са значително по-високи при оцелелите от коронавирус, отколкото тези, които не са хванали вируса преди, обясни той.

 

Шахинер допълни: "Необходимо е да се разгледа възможността че ненужните дози ваксини могат да увеличат риска от свръхчувствителност като алергии при свръхчувствителни индивиди."


Според Световната здравна организация (СЗО) „Към декември 2020 г. се разработват над 200 кандидат ваксини за COVID-19. От тях поне 52 са във финална фаза, изпитателен процес с доброволци. 


Съществуват няколко типа ваксини. Удобрените до момента ваксини от ЕС са Oxford-AstraZeneca и руският Sputnik V са вирусни векторни ваксини, докато Pfizer-BioNTech и Moderna са ваксини, базирани на mRNA. 


Друга ваксина недостъпна в ЕС, от по-старо поколение, но с най-малко странични ефекти е китайската CoronaVac, използвана предимно в Турция, Бразилия и Индонезия. Тя е инактивирана ваксина, но ефективността и е значително по-малка от другите налични ваксини.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Нали

Нали

20.02.2021 | 20:20

След вчерашният испълнен със злобни и лъжливи статии ден, днес Марица продължава с дезинформацията на населението! Липсата на читатели все повече изнервя платените драскащи, наричащи себе си журналисти! Въпреки, че днес са нацвъкали поне пет лъжливи статии относно ваксините и вирусите, никой не им вярва! В най-скоро време очакваме в отчаян опит да привлекат някой и друг заблуден читател да обявят, че централата в Козлодуй е грумнала!

Отговори
2 0
Светлана

Светлана

20.02.2021 | 16:45

Да така е, защото преболедувалите КОВИД 19, при втори сблъсък с вируса , имунната им система развива така наречения вторичен имунен отговор, който е много по- силен от първичния такъв , когато имунната система се сблъсква с антигените на вируса или друг непознат за нея антиген за пръв път. Това е смисъла на втората имунизация при НЕ боледували от болестта. Установено е от науката , че имунната система разполага с така наречените Т-лимфоцити ""мемори"', които ""помнят" чуждия антиген, с който са се сблъскали за пръв път, в продължение на 2 години. Тези лимфоцити са част от "живата памет" на имунната система.

Отговори
2 0
0987665

0987665

20.02.2021 | 15:38

Е,как да вярва човек на ваксините? Непрекъснато различна информация. То е ясно,че сме опитни мишки. Който иска,да се боде. Никой не знае със сигурност в дългосрочен план какво ще се случи и какви ще са страничните ефекти. Всичко е пари . Това е!

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай