Следвайте ни

Учени с призив: Няма нужда от втора доза с ваксината Pfizer

viber icon

Според учени, ковид ваксината на Pfizer е 92,6% ефективна след получаване на първата доза. Те призоваха световните правителства да отложат поставянето на втора доза, предаре Ройтерс.

Канадският епидемиолог Данута Сковронски и професорът по медицина Лавал Гастон де Серес казват, че техните констатации се основават на документи на Pfizer, представени на Американската администрация по храните и лекарствата.

Констатациите са подобни на 92,1 процента ефикасност на първата доза, съобщена за ваксината Moderna Inc., според Сковронски и Де Серес в статия, публикувана в New England Journal of Medicine.

Те предупреждават, че може да има несигурност относно продължителността на еднодозовата защита, но казват, че втора доза месец след първата е осигурила малко допълнителни ползи в краткосрочен план.

„Предвид настоящия недостиг на ваксини, забавянето на втората доза е въпрос на национална сигурност, което, ако бъде игнорирано, неизбежно ще доведе до хиляди хоспитализации и смъртни случаи, свързани с коронавирус в Съединените щати“, предупреждават те.

Pfizer отговори, че алтернативният режим на дозиране на ваксините им все още не е оценен и че решението зависи от здравните власти.

"В Pfizer вярваме, че е от решаващо значение здравните власти да следят прилагането на алтернативни схеми на дозиране, за да гарантират, че ваксините осигуряват максимална защита", се казва в изявление на компанията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Нали

Нали

19.02.2021 | 16:03

Само да добавя, през последните две седмици, новините за страничните ефекти от ваксините отпаднаха някакси неусетно! Какво излиза, че странични ефекти е нямало а всичко е било лъжа на драскащите в Марица, за да си попълват карето! Но какво да очакваме от аматьори, за които дупката на гъзa на Славчо Атанасов е по-важна от истината!

Отговори
2 2
Нали

Нали

19.02.2021 | 15:55

Ваксинацията върви по план и наличните ваксини се употребяват! Решението на правителството да даде зелен коридор за желаещите да се ваксинират е много добър ход и удря точно в опорните точки на политическите шарлатани! Много скоро ще се разбере, че ваксинираните с която и да е ваксина са изградили имунитет и ще могат да се придвижват свободно а страхливците, поддали се на лъжливата пропаганда, ще трябва да седят в къщи докато им дойде реда! Фюлмът се повтаря отново, преди няколко месеца всички реваха за маските, всякакви идиоти се правиха на тарикати с носенето, но кой с глобичка, кой с починал роднина, вече всички са убедени, че маска трябва да се носи! Така ще стане и с ваксините!

Отговори
6 1
098766

098766

19.02.2021 | 14:04

Поръчаха Астра Зенека,щото е ефтинджос,а българина е хайван,дето търпи и се съгласява! Лекарите ги ваксинираха с Пфайзер. За останалото население,нискоефективна ваксина. После не се чудете,що няма да се ваксинира и 50% от населението!

Отговори
4 5
Минувач

Минувач

19.02.2021 | 16:52

Стига вече глупости. България нищо не е поръчвала в конкретика.Евросъюзът поръчва ваксините и ги разпределя. Нормално е да е поръчано най-много от ваксина с по-лесна логистика, изпитана във времето все пак и също и на по-добра цена. Всички в началото лаеха, че най-добре е Астра зенека. Докторите да не са ги питали с каква искат да ги ваксинират!. Имаше само една и ги имунизиораха с нея. Сега има три. Който иска да чака, който не- каквото има за момента. Вечно ще намери за какво да се захване и недоволства Ганьо.

Отговори
1 1
Станислав

Станислав

19.02.2021 | 13:13

Е, да ама нашите чохъли напоръчаха слабоефективните ваксини на Астра Зенека. За които няма данни дали влияят на новите щамове.

Отговори
3 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай