1939

Учени потвърдиха: Омикрон се изкарва по-леко, отколкото предишните варианти на COVID

Хората, които са болни от Омикрон, го изкарват по-леко, отколкото предишните вариантикато Делта, предаде Ройтерс, като цитира американско проучване, съобщи БТА.

Според изследването при последната вълна на Ковид-19 престоят в болница, ако се налага, е по-кратък. Пациентите, настанени в реанимация, са по-малко и смъртните случаи са спаднали.

Въпреки това силно заразният вариант Омикрон доведе до рекорден брой инфектирани и хоспитализирани, което натоварва здравната система на САЩ.

Пациентите в интензивни отделения при сегашната вълна на Ковид-19 са с около 29% по-малко спрямо тези през миналата зима и са намалели с 26% в сравнение с масовото разпространение на разновидността Делта, става ясно от данните, публикувани в седмичен бюлетин на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

По-лекото протичане на инфекцията при заразените с Омикрон вероятно е свързано с високото ниво на ваксинация, поставянето на подсилващи дози на отговарящи на изискванията за това хора, както и предишни преболедувания, осигуряващи известна имунна защита, се казва в проучването.

Смъртните случаи в САЩ в периода между 19 декември и 15 януари, когато беше пикът на инфектираните с разновидността Омикрон, бяха средно 9 на 1000 заболели. За сравнение при върховата точка на пандемията през миналата зима имаше по 16 смъртни случая на 1000 заразени, а по време на масовото разпространение на варианта Делта - 13 на 1000 болни, сочат публикуваните данни.

Констатациите съответстват на предишни анализи на данни от Република Южна Африка, Англия и Шотландия, където броят на инфектираните с Омикрон достигна своя пик по-рано, отколкото в САЩ, отбелязват от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Сравнително високият брой на хоспитализации на деца, заразени с Омикрон, може да е свързан с по-ниски нива на ваксинация в сравнение с възрастните, смятат изследователите. В САЩ не е одобрено поставянето на ваксини срещу Ковид-19 на деца под 5-годишна възраст.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Важното е ще се изпълни прогнозата на Витанов за броя умрели

Важното е ще се изпълни прогнозата на Витанов за броя умрели

27.01.2022 | 16:02

До сега са 32 939 и се увеличават с около 70 на ден и тия темпове даже ще я преизпълним и ще изпълним мечтата на Тодор Колев да има с нещо дето да подминем американците - щеше да е смешно, ако не беше тъжно

Отговори
0 0
Тогава

Тогава

26.01.2022 | 20:33

За чий ч.п са блокирани хора, държави и икономики?

Отговори
3 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?