Следвайте ни

Учени от БАН по следите на вещество срещу Covid-19

viber icon

Учени от Института по микробиология БАН работят по откриването на вещества с антивирусна активност за карановируса въз основа и на щам на коронавирус 229Е, който е изолиран през 80-те години от хора с настинка.

Това стана ясно след среща на соцлидерката Корнелия Нинова и червени депутати с шефа на БАН акад. Юлиян Ревалски и учени. БСП дари 30 хиляди лева на института, който работи и в областта на вирусологията и имунологията.

Дарението ще бъде използвано конкретно за изследванията на департамента по вирусология във връзка с намирането на вещества с антивирусна активност, обясни шефката Института по микробиология доц. Пенка Петрова. Вярваме, че ще намерим съединение, което ще послужи като терапевтик или дезинфектант срещу коронавируса, допълни тя.

В института имали готови 22 химически синтезирани съединения и растителни екстракти от лечебни растения. Доц. Петрова обясни, че имат на разположение щам на коронавирус 229Е, който е изолиран преди десетилетия и предоставен им тяхната банка за промишлени микроби и клетъчни култури. "Вече не е опасен до такава степен за хората, но все пак ние ще работим в условия на премерен риск", обясни тя.

С дарението на БСП ще бъдат купени клетъчни линии, които са специфични за щама, за да направим изследванията на антивирусните вещества, обясни доц. Петрова.

В института се извършват и изследвания в Департамента по имунология, които са в напреднал стадий за изготвяне на ваксина, но това е доста дълъг процес, който включва животински модели, човешки доброволци, обясни още доц. Петрова. Затова и се нуждаел от по-сериозно финансиране.

Институтът имал финансиране по различни национални програми, от Фонд "Научни изследвания", от еврофондове, от мрежата "Пастьор".

Изведнъж идва проблем, за който нямаме предвидени планови средства, а изследванията трябва да се свършат сега, в момента, затова дарението е необходимо, обясни и акад. Ревалски.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?