Следвайте ни

Учени: Кръвната група е решаващ фактор при COVID-19

viber icon

Германски и норвежки учени твърдят, че кръвната група може да играе решаваща роля при протичането на заболяването от Ковид-19. Те са установили при коя кръвна група заразата протича най-леко и при коя – най-тежко, пише dw.com.

 

Германски и норвежки учени установиха, че кръвната група може да играе решаваща роля при протичането на болестта Ковид-19. Те са изследвали общо 1610 пациенти от Италия и Испания, при които заболяването е довело до спиране на дишането.

Кои са най-застрашени?

От заболелите са били взети ДНК-проби, които са били сравнени с кръвните проби на 2205 здрави хора.

Така е констатирано, че хората с кръвна група А са особено застрашени от тежко протичане на заболяването. При тях вероятността да се стигне до необходимост от обдишване е до два пъти по-висока от тази при хората с кръвна група 0. При нулева кръвна група опасността от тежко протичане на заболяването е най-ниска. Кръвните групи Б и АБ заемат междинно положение, но те не са толкова разпространени, колкото А и 0.

Кръвна група А – с най-големи шансове при чума

Не за първи път учени установяват връзка между кръвната група и начина на протичане на определено заболяване. За малария например е доказано, че хората с кръвна група 0 много рядко боледуват тежко. А хората с кръвна група А имат най-големи шансове при болестта чума.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай