Следвайте ни

Учени изумиха света: Оцетът убива COVID-19

viber icon

Безпогрешният трепач на COVID-19 e  най-старият познат на човечеството дезинфектант – оцетът. Това обявиха авторитетни италиански учени от Лабораторията по вирусна патогенеза към клиниката на медицинския университет „Сан Рафаеле“ в Милано. Екипът с ръководител проф. Елиза Виченци предупреждава, че изследването е в начален стадий, но то вече е дало обнадеждаващи резултати.

Те са публикувани в специализираното медицинското издание ”Journal of Translational Science”, пише пик. И показват, че пръскане от основния компонент на оцета – винената киселина, в 0,3 процентен разтвор във вода, убива COVID-19 в изолирани заразени клетки и върху взети от пациенти положителни тампони. А вирусното натоварване на съответните проби е било редуцирано с цели 90%, след като разтворът е бил оставен да си действа 15 минути и при температура 45 градуса.

Проф. Елиза Виченци обясни на журналисти, че тя и колегите й в началото просто са търсели потвърждение на известните  дезинфекционни свойства на оцета и срещу COVID-19. Екипът бил останал приятно изненадани, че той се справя с него така, както е правил и прави с куп други вируси и бактерии. Ала учените съветват, че поне докато не бъдат открити пътищата за целенасочено и ефикасно прилагане на винената киселина като евентуален медикамент срещу COVID-19,  оцетът може да бъде използван спокойно като превантивно средство при поява на първите симптоми на болестта. За целта трябва да се правят инхалации няколко пъти дневно с продължителност четвърт час, като 100 грама оцет се изсипват в литър нагрята до кипене вода.

„Полза несъмнено ще има, защото се дезинфекцира носната кухина, през която коронавирусът атакува фаринкса, бронхитите и след това белите дробове!“ – смята професорката.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?