Следвайте ни

Учени изумиха света: Маските създават жива ваксина срещу COVID-19

viber icon

Доказано е, че маските предпазват от коронавирус, тъй като задържат голяма част от вирусите, които отделяме, когато говорим, кашляме или кихаме.

Маските обаче не предпазват на сто процента. Капчици, съдържащи вируса, може да проникнат навън с дъха ни, въпреки предпазването на устата и носа. Според нова научна теория, наскоро представена в New England Journal of Medicine, цитиран от National Geographic. 

Учените смятат, че малко количество патогени, поети от събеседника ви могат да доведат до лека или безсимптомна инфекция, но че имунната реакция на тялото е достатъчно силна, за да се развие имунитет срещу вируса. Така маските могат да създадат един вид жива ваксина, сочи теорията на Моника Ганди и Джордж Ръдърфорд от Калифорнийския Университ в Сан Франциско.

Теорията, че малко количество патогени води до леко протичане на болестта и въпреки това на силна имунна реакция не е напълно нова, пише "24 часа".

Преди появата на ваксината за едра шарка се е използвала т.нар. вариолация - първата ваксина в историята на медицината. Лекарите прилагали малко количество секреция от пъпките на хора с едра шарка върху кожата на здрави. Това водело до сравнителни леко прекарване на болестта и изграждане на имунитет при здравия човек. Но, тъй като това лечение нямало особено предвидими ефекти, и понякога водело до тежко, често и фатално развитие на болестта, то било премахнато с въвеждането на ваксината.

Как количеството вирус се отразява на протичането на COVID-19 при хората все още не се знае. Според Бринкман това се знае единствено при изследвания с животни. Проучване на хамстери доказва, че животните се заразяват в различна степен в зависимост от количеството вируси на които са изложени. Подобно проучване с хора е трудно да се проведе поради етически причини.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Възхитен

Възхитен

28.10.2020 | 13:09

Гениално. Задължително да се носят от раждането до смъртта. Без кислород хората ще станат по здрави от стогодишни дъбове.

Отговори
3 1
Разгадки

Разгадки

28.10.2020 | 12:13

Маската може да задържа аерозоли, а вируса е твърде малък, твърде тежък и осажда и дистанцията и температура на въздуха, влажността, ерго сезона, са решителни. Новото в короновирусната иницияция е, че SARS-CoV-2 упражнява имуносупресорен ефект, подтиска имунния отговор, ефект който преминава след като вируса напусне организма. Това е обяснението за нисък титър антителе, къс живот на антителата. Интересното нататък, че спин и корона са безсилни пред дарбата гени

Отговори
2 0
Hoax

Hoax

28.10.2020 | 12:10

Сроред СЗО пръднята си е чиста ваксина срещу всички болести на земните кълбета

Отговори
4 2
Сонита

Сонита

28.10.2020 | 11:54

ПРЕДПАЗВАТ ОТ ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ.

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?