Следвайте ни

Учени: Болните от COVID-19 умират по-често през нощта, защото...  

viber icon

Забелязва се тенденция повечето смъртни случаи от коронавирус да настъпва през нощните часове.

Алексей Кудрявцев, който е научен сътрудник от Руската академия на науките, обясни какви са причините за тази статистика, пише lenta.ru.

По експериментален път той установил, че неговото ниво на сатурация (насищане с кислород) на кръвта спада до 88 процента по време на дълбоката фазана съня.

Успоредно с това спадат кръвното налягане и пулсът. Изхождайки от получените резултати, Кудрявцев е уверен, че нивото на кислорода при пациенти с COVID-19 се понижава значително повече, предава БТА. 

Специалистът изтъкна, че оксигенация от 88 процента вече е опасно слаба, а при болните от новия коронавирус тя може да падне до 70 процента.

При това положение хипоксията може да окаже на мозъка невротоксично въздействие.

"Такова увреждане може да остане незабелязано, но да се окаже дифузно и това е едно от сериозните последствия", изтъква Кудрявцев.

Именно спадането на сатурацията в кръвта е свързано с високата смъртност на пациентите с тежка форма на заболяването през нощта. Намаляването на кислородното насищане се явява силен стресов фактор за пациентите с дихателна недостатъчност.

По-рано беше установено, че пациенти със сърдечносъдови заболявания са изложени на 12 пъти по-висок риск от смърт при заразяване с COVID-19, пише 24 часа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?