Следвайте ни

Учен: Не пазете ваксина за втората доза предварително

viber icon

Ученият Уур Шахин, основател на компанията Biontech, разработил първата одобрена ваксина срещу COVID-19 в света, говори пред Си Ен Ен. Той оцени последната точка, достигната във ваксинационните проучвания и борбата с епидемията. "Първата ни грижа е, че вирусът е мутирал, подобно на новия щам, който се появи в Обединеното кралство и се разпространи по-бързо. Това е истински проблем", заяви той.


Всяка нова ваксина, одобрена в световен мащаб, поражда надежди за борба с мутирали щамове на вируса. Колкото повече хора бъдат ваксинирани своевременно, толкова повече ще намалее възможността за мутиране на вируса, защото няма да може да се разпространява. 


"Много е важно кампаниите за ваксиниране да се движат възможно най-бързо и първата стратегия за това трябва да бъде да не се запазва ваксина за втората доза предварително. Не трябва да остават ваксини на склад. Трябва да се уверим, че се използват незабавно всички ваксини", заяви ученият.

„Ние започнахме да ваксинираме деца на възраст между 12-15 години. Сега ще започнем за пръв път планирано и контролирано прилагане на ваксината на деца на възраст между 5-11 години. И отново тази година ще приложим експериментално ваксината и на деца на възраст под 5 години. Това е наистина важно. Това ще подпомогне нормалното отваряне на училищата на есен", каза той.

Снимка: Уур Шахин

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лекар

Лекар

03.03.2021 | 19:12

Говори човекът, но кой да чуе. При нас конспирацията е над разума. Човек се учи, докато е жив, но Ганьо се ражда научен.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?