Следвайте ни

Учен милиадер със страшна прогноза: COVID-19 ще бъде сред нас още 10 години

viber icon

Вирусът ще бъде с нас още 10 години. Трябва да свикнем с този факт. Нуждаем се от ново определение за" нормално".

Това заяви изпълнителният директор на BioNTech, проф. Угур Шахин на онлайн среща с турски медии. 

Ученият,  който стана известен с ваксината срещу Covid-19, разработена съвместно с американската фармацевтична компания Pfizer, обяви, че трябва да бъдем подготвени за нови увеличения на случаите на зараза. Шахин очаква ситуацията да бъде по-контролирана едва през следващата зима.

Посочвайки, че епидемията може да се увеличава от време на време в различни райони, Шахин каза, че едва в края на лятото може да започнем по-нормален живот поради увеличаването на броя ваксинирани хора по света. Според него е възможно някои държави да поставят изискване за ваксинация при преминаване на границите. 


Споменавайки мутацията, която Covid-19 претърпя във Великобритания, ученът обясни, че в този си вид ваксината на Pfizer е ефективна. Шахин допълни, че ако се наложи, във фирмата имат капацитета да обновят ваксината, която произвеждат в рамките на 6 седмици, за да повлияят на евентуална по-значителна нова мутация.


След разработването на ваксината срещу COVID-19,  Шахин, със състоянието си от 4,2 милиарда долара, влезе в списъка на „50 души в здравния сектор, които получиха статут на милиардер тази година“, според икономическото списание Forbes.


Не е изключено и той да получи нобелова награда да медицина. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Живко

Живко

30.12.2020 | 14:05

Той се надява да продължи още десет години, за да си продава стоката.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?