Следвайте ни

Турско семейство стои зад успешната ваксина срещу COVID-19

viber icon

Семейство с турски корени стой зад революционното откритие на новата ваксина срещу COVID-19. Това са съпрузите Угур Шахин и Йозлем Туречи, пише в. „Дейли мейл”.

Според информацията до момента новата ваксина на Pfizer и BioNTech има 90-процентна ефективност и възроди надеждите на света за намиране на лек срещу смъртоносната зараза.

Шахин основава две мултимилионни компании, едната от които -  BioNTech, разработва новата ваксина. Описван като изключително скромен 55-годишният лекар, който все още предпочита да кара колело до работа,  и съпругата му сега са приветствани като „екипът мечта” зад намирането на лечение срещу коронавируса.

Д-р Шахин е роден в Турция, но израства в Германия, където родителите му работят в завод на „Форд”. Той учи медицина и получава професорска титла, като проявява интерес към изследователската работа в областта на имунотерапията. Шахин работи  в университетски болници в Кьолн и Хомбург, където в началото на академичната си кариера среща своя колега имунолог Йозлем Туречи. Така медицинските изследвания в областта на онкологията и имунологията стават споделена страст.

Йозлем е дъщеря на турски лекар, емигрирал в Германия. В едно от ранните си интервюта тя споделя, че дори в деня на сватбата си двамата със съпруга й отделили време за работа в лабораторията.

Учените разглеждат  имунната система като потенциален съюзник в борбата с рака и се опитали да подходят индивидуално към уникалната генетична структура на всеки тумор.

Така през 2001 година основават Ganynmed Pharmaceuticals – компания, чиято цел е да разработи антитела срещу рака. Д-р Шахин по това време е професор в университета в Майнц, но никога не се отказва от преподавателската си дейност, която върви паралелно с изследванията. През 2016 година той продава Ganynmed на японската Astellas за 1,4 милиарда долара.

През 2008 г. семейството създава BioNTech, чиято цел е да се насочи към по-широкоспектърни медикаменти за лечение на рака. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс  инвестира 55 милиона долара в компанията, която работи и по програми за лечение на HIV и туберколоза.

Колеги на Угур Шахин го описват като спокоен и овладян мъж, който избягва да проверява цената на акциите на компанията си и вместо това предпочита да чете научни списания. Той и съпругата му са в класацията на 100-те най-богати германци според в. „Велт ам Зонтаг”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?