46
Следвайте ни

Турско проучване: Нашата ваксина е 49% по-успешна срещу Омикрон от китайската

viber icon

Резултатите от ново проучване за Covid-19 ваксината "Тюрковак", която е изцяло разработена в Турция, дават надежда на фона на безпрецедентен скок на случаите в страната. Учените твърдят че местната ваксина намалява степента на инфекция почти наполовина в сравнение с "Коронавак", произведена от китайската компания "Синовак".

Междинните резултати от проучване, сравняващо турската ваксина с китайската "Коронавак", бяха оповестени публично в сряда. Резултатите показват, че "Тюрковак" е с 49,29% по-успешна от "Коронавак". И двете са неактивни ваксини. "Коронавак" преди година беше първата, предложена на турската общественост.

Новината идва в момент, когато Турция регистрира най-голям брой случаи от началото на пандемията. В сряда броят на дневните случаи за първи път достигна 77 722 души. Скокът е тревожен в сравнение с броя на ежедневните случаи в началото на декември, когато те варираха между 20-25 хил. 

Специалисти предупреждават, че другата седмица този брой може да достигне до 100 хил. души дневно.

„Виждаме значително увеличение на броя на случаите, но за щастие все още не се отразява в броя на смъртните случаи“, написа в Туитър министърът на здравеопазването Фахретин Коджа.

Това се обяснява с факта, че над 83 на сто от пълнолетното население на страната е ваксинирано. Тече и кампания за прилагане на бустерни дози на всеки 3 месеца.

 „Тъй като случаите, дължащи се на варианта Омикрон, стават доминиращи, този ковид вариант ще бъде източник на опасност за тези в рисковите групи и може да доведе до смърт сред възрастните и хронично болните“, предупреди той.

В момента най-предпочитаната ваксина в Турция остава тази на "Пфайзер", като са достъпни също "Коронавак" и "Тюрковак".

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Да смятаме

Да смятаме

13.01.2022 | 13:40

Китайската - 00000%. Турската - колко да е 50% повече от 0000000000.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?